Fotoğraf: Başak Akbulut Yazar / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
TELE 1'de katıldığı bir program sonrasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanan ve Bakırköy Cezaevine gönderilen Sedef Kabaş’ın tutukluluğuna yapılan itirazı İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi reddetti.
Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz usul ve esas yönünden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına ve anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklama kararına itiraz etmişti.
Poyraz mahkemeye sunduğu 4 sayfalık itiraz dilekçesinde, Sedef Kabaş’ın adli kontrolle tahliyesine karar verilmesini istemişti.
İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi ret kararında, "Suçun nitelikli haliyle alenen işlenmiş olduğuna dair kuvvetli şüphe olduğu ve şüphelinin benzer suçtan daha önceden hakkında yargılama yapıldığı da dikkate alınarak İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı kanaatine varılarak itirazın reddine karar verilmiştir" dedi.
Uğur Poyraz bu karar üzerine sosyal medya hesabından, "Müvekkilem Sedef Kabaş'ın tutukluluğuna yaptığım itirazı Asliye Ceza Mahkemesi reddetti. Yargı üzerindeki ağır baskıya karşı hukuk yoluyla mücadele edeceğiz ve Sedef Kabaş'ı özgürlüğüne kavuşturacağız" açıklaması yaptı.
Ne olmuştu?
Sedef Kabaş, 21 Ocak’ta TELE 1'de Uğur Dündar’ın sunduğu ‘Demokrasi Arenası’ programına katıldı. Programda “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur” ifadeleri sonrası hakkında soruşturma açıldı. Gecesinde ise 02.00'da sularında gözaltına alındı.
Kabaş bu sözleri nedeniyle, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından hedef gösterildi.
Gece boyu ifadesi alınmayan Kabaş öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkan Kabaş “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanarak Bakırköy Cezaevine gönderildi.
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyet, DİSK Basın-İş, İnsan Hakları Derneği (İHD), PEN Türkiye ve Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) gibi birçok kurum ve kuruluş ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Kabaş’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.
Sedef Kabaş hakkında
Haber sunucusu, televizyon programcısı, gazeteci, danışman ve eğitmenlik yaptı.
Atlanta CNN International'da çalışan ilk Türkiyeli gazetecidir. NTV, ATV, TV 8, SKY Türk gibi çeşitli TV kanallarında programlar hazırladı.
TRT 2'de Medya Medya isimli programı hazırlayıp, sundu. Power FM radyosunun kurucu ekibinde yer aldı ve haber bültenlerini hazırlayıp sundu.
1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. Fulbright Bursu ile okuduğu Boston Üniversitesi'nde Televizyon Haberciliği üzerine yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi'nden iletişim doktorasını aldı.
"Almanya'da Türk Döneri" haberi ile 1998 CNN World Report/ En İyi Ekonomi Haberi ödülünü kazandı.
2007 yılında Sedef Kabaş Eğitim, Koçluk, Danışmanlık şirketini kurdu. Halen üst düzey yöneticilere iletişim koçluğu yapıyor, şirketlere iletişim ve medya alanında eğitimler veriyor.
TIKLAYIN - BİA Manifest: TCK 299 Kaldırılmalı
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014'ten bu yana Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2020'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 45 bin soruşturma başlatıldı ve bu soruşturmalar sonucunda 9 bin 773 kişiye dava açıldı. 10 Ocak'ta yayınlanan ve Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayan BİA Medya Gözlem raporuna göre sadece bu dönemde 22 gazeteci ve karikatürist bu suçlamayla karşı karşıya kaldı. bianet'in 24 Ocak'ta yayınladığı yıllık Medya Gözlem Raporuna göre ise de Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ocak 2022'ye kadar en az 70 gazeteci "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. TIKLAYIN - Haberciden özgürlük mücadelesi, yargıdan umut ışığı |
Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299) TCK’nın 299. maddesinde tanımlanan Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işleyen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Suçun alenen işlenmesi halinde verilecek ceza altıda bir oranında artırılıyor. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı. Ancak Adalet Bakanlığı izni tamamen prosedür olarak görülüyor ve raporlara göre hakkında izin verilmeyen kimse olup olmadığı bilinmiyor. |
TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'yok' dediği davaları Bakanlığın istatistikleri yalanladı
(HA)