Haberin İngilizcesi için tıklayın
'Cumhurbaşkanına hakaret' ve iki bakana karşı da 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamasıyla hakkında 12 yıl 10 ay hapis cezası istenen Sedef Kabaş’ın tahliye talebi reddedildi.
İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi, Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz’ın dün yaptığı tahliye başvurusunu görüştü.
Mahkeme, Kabaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verirken ilk duruşmanın da 11 Mart’ta görülmesini kararlaştırdı.
İddianameyi hazırlayan savcı 4 ay önce göreve başladı
İddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu’nca hazırlandı. İddianameyi hazırlayan Türkşad Kunthan Uçuk’tu. 2018’de mezun olan Uçuk, ilk olarak Osmaniye'ye, 6 gün sonra da İstanbul'a atandı. Uçuk kariyerinin henüz dördüncü ayında bir savcı.
İddianamede, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "müşteki", Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü "ihbar eden", İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise "mağdur" sıfatıyla yer aldı.
Kabaş’ın tutuklanmasına sebep olan TELE 1’deki demokrasi Arenası programında bir Çerkes atasözünden alıntı yaptığı “Büyükbaş hayvan saraya girdiği zaman kral olmaz, o saray ahır olur” şeklindeki ifade de iddianamede "Cumhurbaşkanına hakaret" suçu sayıldı.
CİMER aracılığıyla ihbarlarda bulunulan 24 farklı şikayet ve soruşturması da iddianameye dahil edildi. Savcı Uçuk iddianamenin uluslararası hukukla ilgili bölümünde 7 ilgisiz AİHM kararına atıf yaptı. Ancak atıf yaptığı kararlar arasında AİHM’in Türkiye’yle ilgili verdiği üç Cumhurbaşkanına hakaret kararı bulunmuyor.
Savcı iddianamede, Sedef Kabaş hakkında zincirleme şekilde 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçundan 1 yıl 5 aydan 8 yıl 2 aya kadar hapis talep ederken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na yönelik sözleri nedeniyle de 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçundan toplam 2 yıl 4 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapsini istiyor.
Ne olmuştu?TELE 1’de Uğur Dündar'ın sunduğu 'Demokrasi Arenası' programına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren sözlerinin ardından Sedef Kabaş, 22 Ocak Cumartesi gece yarısı polis baskını ile İstanbul’daki evinden gözaltına alındı. Tutuklanmasına sebep olan televizyon programında Kabaş bir Çerkes atasözünden alıntı yaparak “Büyükbaş hayvan saraya girdiği zaman kral olmaz, o saray ahır olur” ifadelerini kullanmış ve eklemişti: “Çok meşhur bir söz vardır; taçlanan baş akıllanır diye, ama görüyoruz ki gerçek değil.” Kabaş’ın sözlerinin yetkililer tarafından Cumhurbaşkanına hakaret olarak algılanmasının ardından hakkında soruşturma açıldı. Programın yayımlanmasının ardından pek çok siyasetçi ve hükümet yetkilisi Kabaş’ın ifadelerini kınadı. Tepki gösterenler arasında yer alan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Kabaş’ın ifade işlemleri sürerken, Kabaş’ın sözlerinin “haset ve nefretten doğan hadsiz ve hukuksuz ifadeler” olduğunu ve “adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacağını” belirten bir açıklama yaptı. Gül’ün açıklamasının ardından aynı Kabaş “cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması ile tutuklandı. Kabaş’ın avukatı 26 Ocak’ta verdikleri tutukluluğa itiraz dilekçesinin mahkeme tarafından reddedildiğini açıkladı. Kabaş’ın avukatı ayrıca, Kabaş’ın sorgusu sırasında Gül’ün açıklamalarıyla yargıyı etkilemeye teşebbüs ettiğini öne sürerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6. maddesince garanti altına alınan “adil yargılanma hakkının” ihlal edildiğini söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ekim 2021’de açıklanan Vedat Şorli kararı, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan cumhurbaşkanına hakaret suçunun ifade özgürlüğü ile uyumsuz olduğunu belirtti. Yüksek mahkeme, ayrıca Facebook’ta Erdoğan hakkından eleştirel içerik paylaşan bir kişinin gözaltına alınmasının veya ona hapis ceza verilmesinin hukuki bir dayanağı olamayacağına kanaat getirdi. Kabaş’ın tutuklanması öncesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin Kabaş’ın sözleri nedeniyle TELE 1’e soruşturma başlatıldığını açıkladı. 24 Ocak’ta yapılan üst kurul toplantısında TELE 1’e yıllık reklam gelirinin yüzde 5’i oranında idari para cezası ve beş kez program durdurma cezası verildi. RTÜK’ü TELE 1’e yapılan soruşturma sebebiyle eleştiren gazeteci Uğur Dündar’ın eleştirileri sebebiyle de kanala yüzde 3 daha idari para cezası verildi. Gazeteci Alican Uludağ ise, Kabaş’ın tutukluluk kararını veren hâkimin 2020’de Osman Kavala’nın tutukluluk kararını veren aynı hâkim olduğunu ortaya çıkararak haberleştirmesinin ardından Twitter’da ölüm tehditleri aldı. |
(HA)