"Gazeteciliğe Giriş" sunumu yapan Sedat Yılmaz, "Gazetecilik bir hakikat arayışıdır. Bir ülkede gazetecilik yoksa demokrasi yoktur, şeffaflık yoktur. Aydınlık yoktur, karanlık vardır. Her şey çarpıktır. Her şey büyük bir yalandır" dedi.
Yılmaz sunumunda şunları vurguladı:
*Bizler kamu adına yola çıkıyoruz, kamusal sorumlulukla yola çıkıyoruz. Bunu üstlendik ve bununla yola çıktık. Çıkar beklememeliyiz.
*Gazetecilik, kesintiyi kabul etmez. Kesintisiz sürmesi gereken bir meslektir. Çünkü anı, güncel olanı yaşıyoruz.
*Bu mesleği yapacaksanız, "neden gazetecilik" sorusunu öncelikle cevaplamanız gerekiyor. Bu soruya cevap verebilirseniz ancak bu mesleği sürdürebilirsiniz. Bu sıfatı hak edecek bir çaba göstermelisiniz.
“Gazeteci, ötekinin sesidir”
İnandığımız şeyi inatla sürdürmemiz gerektiği üzerinde duran Yılmaz, “Haber taraftır. Gazeteci yönetene karşı yönetilenin sesidir. Gazeteci ötekinin sesidir. Ezilendir, toplumsaldır, ötekidir, eleştireldir” dedi.
Sedat Yılmaz’ın gazeteciliğe ve gazetecilere dair değindiği diğer noktalar şöyle;
- Haberlerde aşağılama ya da yüceltme yapmayınız.
- Haberde kullanacağınız bilgileri teyit edin. Tek taraflı düşünmeyin. İki taraftan bakmalı, iki tarafa da söz hakkı vermeliyiz.
- Mücadeleci ve özgüvenli olun.
- Haberlere hak odaklı bakın. Evrensel değerlere sahip olun. Meslek arkadaşlarınızla da dayanışma içinde olun.
- Bizim işimiz mürekkepten çok sokağın tozudur. Bizim işimiz sokaktadır. Gazetecilik aslında muhabirliktir.
- Çevrenizi geliştirin. Kendinizi dar kalıplara koymayın. Yaratıcı olun. İşin temeli meraktır. Çok soru sormalısınız.
- Gazeteci savaşı kışkırtmamalı, barış kişiliğinde olmalı. Uzlaşmayı, demokrasiyi büyütmelidir.
- Sebep ve sonuç ilişkisini her zaman ortaya koymalısınız.
- Haber uzun solukludur, sürdürülmelidir. Peşini bırakmayın.
Yılmaz daha sonra çeşitli haber metinleri ve haber fotoğrafları üzerinden sorunlu alanlarına değindi. Katılımcılarla soru-cevap üzerinden sohbet etti.
Geçmişten Günümüze Medyanın Dönüşümü ve LGBTİ+ Temsili
Yıldız Tar, sunumunda LGBTİ+'lerin medyadaki temsilini ve medyanın geçmişten günümüze nasıl dönüştüğünü anlattı.
Tar'ın LGBTİ+ odaklı habercilikle ilgili öncelikle değindiği noktalar şöyle:
*LGBTİ+ meselesi ilk olarak, homoseksüellik algısı çerçevesinde ortaya çıktı. Homoseksüellk endişesi diye tanımlıyorum ben. Bir eşcinsel var diyelim ama aile değerleri var ve biz bu kişileri istemiyoruz şeklinde bir algıydı bu. Dolayısıyla ilk zamanlarda norm dışı görülüyorlar ve dışlanıyorlar. Bu durum da nefret söylemi ve suçunu beraberinde getiriyor.
*80'lerde sahne yasağı şeklinde karşımıza çıkıyor. Transların işkence görmesi ve tutuklanmaları, şehir dışına sürgün edilmeleri söz konusuydu. Ancak 80’lerin anlatılarında bunlara rastlamıyoruz. Daha sonra biz bunu yaşamış kişilerden duymaya başladık. Bu meselenin arka planında hep insandışılaştırma gördük.
*90’larda terör meselesi vardı. O zamanlardaki haberleri incelediğimizde anarşi ve terör ön plandaydı. Dolayısıyla bu dönemde "Travesti terörü" haberleri görmeye başlıyoruz. Medya bu dönemde hep travesti terörü olarak haberler yapmaya devam ediyor.
*2000’lerde Kaos GL’nin var olmasıyla birlikte habercilikte artık değişiklik görmeye başladık diyebiliriz. LGBTİ+ haberleri yapan, haberi yaparken de değerlere saygı duyan birkaç mecra var sadece. Bunun dışında aslında medyada hala nefret iklimi devam ediyor.”
LGBTİ haberlerini yeniden yazıyoruz
Yıldız Tar, daha sonra katılımcılara haber örnekleri dağıttı ve o haberler üzerinden haberin nerelerinde sorunlar olduğunu ve bunların nasıl düzelteceği üzerine konuştu. Katılımcılar bu haberleri yeniden yazdılar.
Yazılan haberlerin değerlendirmesi yapılırken, haberin içerisinde bir kimlikten bahsetmemiz gerekmediği sürece bunu vermememiz gerektiğini vurgulandı.
Tar atölyede heteroseksüel, eşcinsellik (lezbiyen, gey), biseksüellik, cinsel tercih, cinsel yönelim gibi kavramları da açıkladı. (SO)
"Yeniden yazıyoruz" çalışmasından fotoğraflar
Sedat Yılmaz hakkında
Mezopotamya Ajansı (MA) Ekonomi Haber Editörü. 2002 yılında Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) gazeteciliğe başladı. 2009 yılında Özgür Gündem gazetesi emek ve ekonomi haber editörü olarak çalıştı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 2013- 2016 Genel Mali Sekreteri görevinde bulundu. İsçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) kuruluş çalışmalarında bulundu. Bölgesel eşitsizlik, gelir dağılımı adaletsizliği, yoksulluk, çalışma yaşamı- iş cinayetleri, medya sahipliği/ eleştirisi ve iktidar ilişkisi üzerine çalışma yürütüyor. TGS ve TGC üyesi. Halen Mezopotamya Ajansı’nda (MA) ekonomi haber editörü olarak çalışıyor. Diyarbakır’da yaşıyor.
Yıldız Tar hakkında
Ailesinin ve toplumun ona verdiği isim ve cinsiyeti reddettiğini ilan ettiği 2010 senesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde doğdu. Özgür Radyo'da "Gökkuşağı Sohbetleri" isimli bir LGBT tartışma programının da sunuculuğunu yaptı. Etkin Haber Ajansı'nda (ETHA) muhabirlik yaptı. Ceylan Yayınları'ndan çıkan "Yoldaş Ben İbneyim: Solun LGBT ile İmtihanı" kitabının yazarı. Kaos GL ve Pembe Hayat'ın çıkardığı "Dönmelere Doyamadık", "Medyada LGBTİ'lere Yönelik Nefret Söylemi" ve Kaos GL'nin "Çalışma Hayatında Ayrımcılık" kitaplarını yayına hazırladı. Şu anda KaosGL.org haber sitesinde editörlük yapıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyesi,Yargı Haberciliği Atölyesi ve Gazeteciler için Haber Atölyesi gerçekleştirildi. 8 Kasım'da Gazeteciler İçin Haber Atölyesi başladı. Atölye 16 Kasım'a kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.