Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi adına 35 yıldan bu yana gazetecilik, radyo ve televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanat, spor dallarında verilen ödüllerin son başvuru tarihi 30 Eylül.
11 Aralık 1953'de yaşamını yitiren Simavi adına verilen ödüller bu dallarda yaratıcı çalışmaları teşvik etmeyi, sanat, kültür, bilim ve spor hayatına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Ödül dallarının sayısı, parasal ödül tutarı ve Seçici Kurul üyeleri, her yıl TGC Yönetim Kurulu'nca belirleniyor. Ödül Sekreterliği tarafından 2000'den fazla öğretim kurumu ve kuruluşa mektup yazılıp ödüller için adayları varsa bildirmeleri isteniyor.
Nasıl başvuruluyor ?
Kuruluşlar ve öğretim kurumları tarafından gösterilen adaylar, adaylık için şahsen başvuranlar ve TGC'ince oluşturulan Ön Araştırma Kurullarınca belirlenen adaylarla birlikte Seçici Kurul değerlendirmesine sunuluyor. Herhangi bir dalda ödül verilmediği takdirde, o dala ait ödül tutarı, bir sonraki ödül tutarına ekleniyor ve dallar arasında eşit olarak paylaştırılıyor.
Sedat Simavi'nin ölüm yıldönümünde ödül kazananların isimleri, basın, radyo ve televizyon yolu ile açıklanıyor. Ödül kazananlara parasal ödüllerle birlikte merhum Sedat Simavi'nin küçük bir heykeli ve Ödül Belgesi veriliyor.
Sedat Simavi Kimdir ?
Türkiye'de yüksek tirajlı gazeteciliğin temellerini atan gazeteci, yazar ve karikatürist. 1898'de İstanbul'da doğan Simavi 1912'de Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. 1916'da haftalık olarak yayımlamaya başladığı Hande dergisiyle basın hayatına başladı.
1917'de Pencere ve Casus isimli ilk konulu Türk filmlerini yönetti. 1920'de Dersaadet adıyla günlük bir gazete çıkardı. Kurtuluş Savaşı yıllarında yayınladığı Güleryüz isimli mizah dergisiyle Kuva-yı Milliyecileri destekledi. 1921-1930 yılları arasında Hanım, Hacıyatmaz, Yıldız, Meraklı Gazeteci, Yeni Kitap, Arkadaş gibi çok sayıda dergi yayımladı.
1933'te çıkardığı haftalık Yedigün ve 1935'te devraldığı Karagöz isimli dergilerin yayımını uzun yıllar sürdürdü. 1946'da Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı ve 1949'a kadar başkanlığını yürüttü.
1 Mayıs 1948'de Hürriyet gazetesini kurdu ve baş yazarlığını yaptığı bu gazeteyi Türkiye'nin en çok okunan gazetesi durumuna getirdi. Mizah alanında da eserler veren Simavi'nin Yeni Zenginler (1918) ve Kadınlar Saltanatı (1920) isimli karikatür albümleri var. (NV/ŞA)
Başvurularla ilgli ayrıntılı bilgi için tıklayınız.