İlki Brezilya'nın Porto Allegre kentinde düzenlenen forumda alınan "kıtasal forumların düzenlenmesi" kararının ilk ayağını oluşturan forumun gündeminde Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'a yapmayı planladığı saldırı olacak.
4 Kasım'da Sosyal Foruma
Foruma Türkiye'den de 50 kişi katılıyor. Avrupa Sosyal Forumu'nun Türkiye'deki çalışmalarını yürüten İstanbul Sosyal Forumu Girişimi (İSF) Floransa'ya 150 kişiyi götürmeyi hedeflemiş ancak seyahat maliyetinin yaklaşık 372 milyon olması, pasaport, vize gibi teknik sorunlar nedeniyle hedefine ulaşamamış.
Türkiyeliler seçimin yapıldığı 3 Kasım'dan bir gün sonra, 4 Kasım'da otobüsle yola çıkacak, Yunanistan'ın İpsala kentindeki sosyal forumcularla buluşacak, daha sonra Yunanistan'ın Patras Limanı üzerinden feribotla İtalya'ya gidecek.
Küresel eyleme Türkiye'den katılmak
İSF 50 kişiden maddi olanağı olmayan 5 kişiyi bağışla götürüyor. Foruma katılacak Yıldız Önen organizasyon komitesinin bağışla götürdüğü 5 kişiden biri. Bağış olmasaydı katılamayacağını söylüyor. Önen, foruma "dünya genelinde bir muhalefeti geliştirdiğine" inandığı için katılıyor, "buna benzer küresel eylemlerin ABD, İngiltere gibi ülkelerin politikalarını yönlendirme kapasitesine sahip olduğu" görüşünde. 1999'daki Seattle eylemlerinden beri bu tür eylemlerin dünyada "yeni bir döneme" işaret ettiğini söylüyor Önen.
İstanbul Üniversitesi İktisat bölümü öğrencisi Erkin Erdoğan da foruma katılmak için öğrenim kredisini ve burslarını biriktirip gidebiliyor. Erdoğan'a göre böyle küresel bir foruma Türkiye'den katılmanın ayrıca bir önemi var: Türkiye küreselleşmenin dünyadaki en büyük iki mağduru Güney Kore ve Arjantin'den sonraki ülke.
Erdoğan, foruma katılmanın bir diğer yararının da öbür ülkelerdeki muhalif öğrenci / gençlik gruplarını tanımak, onlarla görüş alışverişinde bulunmak olduğunu söylüyor. Foruma Türkiye'den katılanlar arasında yabancı dil bilen az kişiden ikisi Yıldız Önen ve Erkin Erdoğan. Bu "özellikleri" nedeniyle tercümanlık görevini de onlar üstlenmiş.
Türkiye'den katılanlar
Türkiye'den Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma Derneği (TAYAD), Barış Anaları İnisiyatifi, çeşitli öğrenci oluşumları ve sendikaların temsilcileri katılıyor.
Türkiye'den katılanların tek sloganı var: Başka Bir Dünya Mümkün. Slogan Türkçe ve Kürtçe olacak, ortak bir pankarta yazılacak.
Küreselleşme karşıtı olmak pahalı "iş"
İSF'nin organize ettiği Floransa seyahatine katılmak için 225 Euro'nuzun (yaklaşık 372 milyon TL) olması gerekiyor. Ücretin 25 Euro'su (41 Milyon TL) İtalya vizesine, 50 Euro'su çıkış vergisine (82 Milyon TL) 150 Euro'su da (246 Milyon TL) İstanbul'dan Yunanistan'ın İpsala kentine oradan Patras Limanına, oradan da feribot yolculuğuna verilecek ücreti oluşturuyor. (HA/BB)