İnşaat Mühendisleri Odası Manavgat Temsilcisi Etem İzzet Günaydın ve Mimarlar Odası Manavgat Temsilcisi Cumhur Cengiz, ruhsatsız inşaatların yıkım ve durdurulması yetkisinin belediyelerde olduğuna dikkat çekerek, oda mensuplarının doğacak tehlikelerden sorumlu tutulamayacağını vurguladılar.
Manavgat'ın ikinci derecede deprem bölgesinde bulunduğunu hatırlatan Günaydın ve Cengiz, "İleride doğabilecek can ve mal kayıplarının telafisi mümkün olmayacağından, kamu görevimiz gereği böyle bir uyarıyı yapmak zorunda kalıyoruz" dediler.
"Çatı katları, binayı tehlikeye sokuyor"
Günaydın ve Cengiz, açıklamalarında şu noktalara dikkat çektiler:
* Son günlerde Manavgat ve çevre belediyelerde ruhsatsız, hiç denetime tabi olmadan imar kanununa aykırı olarak yeni ve ilave inşaat yapımında büyük bir artış gözleniyor.
* Özellikle, "çatı" adı altında yapılan çatı katları, projede yer almadığından mevcut duruma göre dizayn ediliyor.
* Bu tip proje harici katlar, altında bulunan taşıyıcı sistem elemanlarını tehlikeye sokarak balkon uçlarına, döşeme ve kiriş ortalarına gelecek şekilde, bilinçsiz ve hiçbir statik hesabı olmadan yapılıyor.
* Bu tür hatalı ve tehlikeli imalatlar, mensuplarımızın fenni mesullüklerini üstlenerek yaptığı mevcut ruhsatlı katlar için de ayrıca tehlike arz ediyor.
İlçe İnsan Hakları Kurulu var
Kaymakam Mehmet Çapraz'ın makamında 11 Ocak 2004'te gerçekleştirilen İlçe İnsan Hakları Kurulu toplantısında, "kaçak çatı ve kat ilavelerinin tespit edilerek önlenmesi" kararı alınmıştı.
"İlçemizde bazı binaların çatılarında, olası bir fırtınada halkın can emniyetini tehlikeye sokabilecek malzemelerin olduğu, ayrıca görüntü kirliliği yarattığı müşahede edilmiş olup; belediye başkanlığınca gerekli duyuru ve anonsların yapılarak bu tür tehlike arz eden ve görüntü kirliliği yaratan malzemelerin kaldırılmasına, binalar üzerine yapılan çatı, kaçak çatı ve kat ilavelerinin belediyece tespiti ve bu tür uygulamaların önlenmesi" şeklindeki karar, henüz uygulanmadı.