22 Temmuz seçimleri öncesi Diyarbakır'ın Karacadağ Bölgesi'nde askerlerin Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) desteklediği "Bin Umut adayları"na oy verilmemesi yönünde köylere baskı yaptığı yönündeki iddiaları haberleştiren Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Hikmet Erden yargılanacak.
Jandarmanın suç duyurusu üzerine soruşturmasını tamamlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Ajansın Diyarbakır bölge muhabiri Erden hakkında "basın yoluyla iftira atmak" suçlamasıyla dava açtı.
Bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası istenen muhabir 2 Şubat 2008'de Diyarbakır 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlayacak.
Muhabirin dört yıl hapsi isteniyor
Savcılık iddianamesinde Erden'in 5237 Sayılı Türk Ceza Yasası'nın (TCK) 267. maddesi gereğince cezalandırılması talep edildi.
Hakkında dava açılmasına tepki gösteren Erden, yaptığı haberin iddia niteliğinde olduğunu belirterek, "Yaptığım haber mesleğin bir gereği olarak kamuoyunu bilgilendirme amaçlıydı. Ancak iddiayı ortaya atan haber kaynaklarımı isimlerini vermek istediler. Ben de kaynağımın adını saklı tutma hakkımı kullandım ve habere iddia olarak yer verdim" dedi.
"Ne açıklama yaptılar, ne de tekzip ettiler"
Jandarmanın haberin yapılmasının ardından hiçbir açıklama yapmamasına işaret eden Elden, "Eğer iddialar gerçek değilse bu konuda bir açıklama yapabilirlerdi. Hatta olayı kesin gibi gösteren gazeteden tekzip istenebilirdi" dedi.
Erden'in haberi 15 Haziran 2007'de "Günlük Evrensel" gazetesinde "Askerden Bin Umut Adaylarına oy vermeyin baskısı iddiası", "Gündem" gazetesinde de "Askerden Bin Umut'a oy vermeyin baskısı" başlığıyla yayımlanmıştı.
TCK'da "iftira" suçu
TCK'da "İftira" başlıklı 267. maddeye göre, "(1) Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."
"(9) Basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilân olunur. İlân masrafı, hükümlüden tahsil edilir." (EÖ)