* Ataşehir Küçükbakkaköy'de sokakta kalan Romanlar-2011
Gezi Parkı Direnişi ile "ayyuka" çıkan ancak aslında son yıllarda Türkiye'nin birçok kentinde mahalleleri kıskacına alan kentsel dönüşüm yerel seçimlerin de ana gündem maddelerinden.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı yayında bizzat düğmeye basarak eş zamanlı patlattığı evler, dönüşümün önümüzdeki yılların en önemli kent meselesinden biri olduğunun işaretini verdi.
bianet, önümüzdeki dört yılda kentleri yönetecek siyasi partilerin yerel seçimlerde kentsel dönüşüme dair söylemlerini inceledi.
Deprem riskine dikkat çeken AKP, "ev yıkan değil, yuva yapan" olmak istediğini söylüyor. CHP, bebeklerin bile borçandırıldığını belirtiyor; HDP ise evlerinden kovulanların Roman, trans, Kürt, Alevi olduğunu vurguluyor. BDP ise "kendi evini kendin yap" projesi öneriyor.
CHP ve HDP, barınma hakkı ve yerinde dönüşüme dikkat çekerken AKP bu iki terimi de kullanmayarak hak sahipleri ile anlaşma yoluna gidildiğini söylemekle yetiniyor.
Yerel seçimler için 103 sayfalık seçim beyannamesi hazırlayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) "kentsel dönüşüm" başlığı açarak konuya üç sayfa ayırmış.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 30 maddelik ilke ve öncelikler listesinin giriş bölümünde bir paragrafı ve 23. maddeyi kentsel dönüşüme ayırmış
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 32 sayfalık yerel seçim bildirgesinde farklı başlıklarda yaklaşık bir sayfada kentsel dönüşümü anlatmış.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 48 sayfalık seçim beyannamesinin bir sayfasını kentsel dönüşüme ayırmış.
AKP: Ev yıkan değil yuva yapan
AKP, beyannamesinde "barınma hakkı" ya da "yerinde dönüşüm" ifadeleri yer almıyor.
Deprem ülkesi olan Türkiye'de konut stokunun bir seferberlik halinde ve zaman geçirmeksizin yenilenmesi gerektiği bu yüzden de AKP'nin kentsel dönüşümü başlattığı söyleniyor.
"Halkımızın daha güzel, daha temiz ve daha sağlıklı mekânlarda oturması temel hedefimizdir."
"Ev yıkan değil, yuva yapan" bir kentsel dönüşüm anlayışları olduğu belirtiliyor ve mülk sahipleri ile anlaşma esaslı uygulamalara başlandığı ifade ediliyor.
6306 sayılı Afet Yasası'nı çıkardıkları hatırlatılıyor. Dönüşümün, Anayasa'daki "sosyal devlet" ilkesinin hayata geçirilmesine de önemli katkı yapacağı belirtiliyor.
Şu anda 260 bin konutun dönüşümün devam ettiği 20 yılda toplamda 6 milyon konutun dönüştürüleceği ifade ediliyor.
CHP: Bebekler bile borçlanıyor
CHP, kentsel dönüşüm uygulamalarının barınma hakkını korumadığını belirterek yoksul halkı eğitimden ve kültürel ortamlardan uzaklaştırdığına dikkat çekiyor.
Dönüşümün, halkın gecekondusundan yandaşlara büyük kazanç sağlayan yeni bir yağma düzeni kurduğu vurgulanarak doğmamış bebeğin bile borçlandırıldığı ifade ediliyor.
CHP, ilkelerinin 23. maddesinde "yerinde dönüşüm"e dikkat çekerek komşu ilişkilerine vurgu yapılıyor.
"Kentsel yenileme gereksiniminde, halkın isteği ve yararı gözetilecek; yerinde dönüşümle komşuluk ilişkileri korunacak; halkın kent kaynaklarından yararlanması esas olacaktır."
HDP: Gidenler ötekiler
HDP de CHP gibi dönüşümüm parası yetmeyenleri şehirden uzaklaştırdığını ifade ediyor ancak bunu biraz daha açarak dönüşümün toplumsal yapıyı parçaladığını ve gidenlerin "öteki" olduklarını vurguluyor.
"Azami rantı sermayeye aktarmaya dayalı 'kentsel dönüşüm' politikalarıyla ve yasal düzenlemelerle, yoksulların, emekçilerin, Kürtlerin, Alevilerin, Romanların, transların yaşadığı alanlara el konuluyor ve şehir merkezleri sadece parası olanların, zenginlerin yaşadığı yerler haline getiriliyor."
HDP de CHP gibi barınma hakkı ve yerinde dönüşüme dikkat çekek bunu genişletiyor ve dönüşümün merkezine demokratik, ekonomik, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü kentleşmeyi oturtuyor.
BDP: Kendi evini kendin yap
BDP de TOKİ gibi kurumlar aracılığıyla örgütlü toplumsal dinamiklerin dağıtılarak yandaşlara konut sağlandığına dikkat çekti.
Kentlerin dokusunu tahrip eden ve insan doğasına yabancılaştıran kentsel dönüşüm yerine barınma hakkı ve yerinde dönüşümü savunuyor.
Sosyal konutlar üretmek için toplumla beraber "Kendi evini kendin yap" projeleri geliştireceklerini belirtiyor. (NV)
* Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) resmi internet sitesinde yerel seçime dair bir belge bulamadık. Telefonla aradığımız parti merkezinin seçim bürosuna ulaşamadık. (NV)