Meclis’te temsil edilen ve yerel seçimlere katılacak dört partinin seçim vaatlerinde çocukların ne ölçüde yer aldığına, partilerin çocukların sorunlarına yönelik çözüm önerilerine partilerin yerel seçim beyannameleri veya bildirgeleri üzerinden baktık.
AKP kaban, ayakkabı, kırtasiye gibi yardımlar yaptığını ve buna devam edeceğini söylüyor, seçim vaatleri arasında çocuk bahçesi, bilim merkezi gibi yerlerin kurulmasına ağırlık veriyor.
CHP çocukların ihtiyaçlarının “sağlıklı projelerle” giderileceğini belirtmekle yetiniyor.
HDP çocukların var olduğu alanları; sokakları, oyun alanlarını, okul çevrelerini, spor alanlarını ve parkları çocukları gözeterek düzenlemekten söz ediyor, çocuk işçiliğiyle mücadele için çabalayacağını belirtiyor, istismara uğrayan çocuklar için rehabilitasyon merkezleri vaat ediyor.
BDP de çocukların kendi anadillerinde eğitim alabilmelerinin ve yaşayabilmelerinin önünü açmak için “özgürlükçü bir perspektifle çocuk kreşleri, çocuk merkezleri ve çocuk oyun alanları açacağını” dile getiriyor; mahalle meclisleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve çocukların kendileriyle birlikte çalışacağını belirtiyor.
AKP
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 103 sayfalık 30 Mart 2014 Seçim Beyannamesi’nde çocuklara oyun bahçeleri, çocuk kütüphaneleri, bilim merkezleri vaad ediyor.
Ancak çocukların sorunları, ihtiyaçları, çözümleri veya yönetime katılmaları somut projelerle yer almıyor.
“Çocuklar, gençler, yaşlılar, engelliler için çok daha fazla yatırım yapacağız” vaadinde olduğu gibi çocuklar birer birey olarak görülmüyor, tek başlarına ele alınmıyor.
Beyannamede çocuklar ve gençler için yapılacaklardan çok, çocuk bahçeleri, çocuk kütüphaneleri, bilim merkezleri gibi bugüne kadar neler yapıldığından söz ediliyor.
Ayrıca bugüne kadar “çamaşırhaneler kurarak evinden uzakta, üniversitede okuyan” gençlerin giysilerinin ücretsiz yıkandığı, ayakkabı, kırtasiye tarzı yardımlar yapıldığı, izcilik eğitimi verildiği gibi bilgilere yer veriliyor.
Birçok belediyede verildiği belirtilen kreş desteğinin “artırılarak devam edeceği” söyleniyor.
AKP’nin seçim beyannamesine göre, AKP’li belediyelerin çocukların “doğa ve doğal kaynakları bulundukları çevre içinde yaşayarak, görerek, dokunarak öğrenecekleri doğal bir laboratuar, eğitim, araştırma ve aynı zamanda eğlence ve dinlenme merkezleri yapma” planları var.
Bir diğer vaad de “çocukların ve gençlerin bilime olan ilgi ve meraklarını artıracağı ve teknolojiyi daha doğru kullanmalarını sağlayacak” bilim merkezleri.
Bahsedilen hedef “önümüzdeki birkaç yıl içinde tüm büyükşehirlerde”, “beş yıl içinde tüm şehirlerde” bilim merkezleri kurulması.
CHP
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 30 İlke ve Önceliklerimiz başlıklı listesinde çocukları merkeze alan bir planlama görülmüyor. Metnin çocukların anıldığı sınırlı yerleri de çocuklara özel bir içerik taşımıyor; çocuklar ya yaşlılar ya da kadınlarla birlikte genel ifadeler içinde yer buluyor.
Listenin yedinci maddesinde “Tüm çocukların ve yaşlıların gereksinimleri giderilerek hak ettikleri yaşama biçimine kavuşması için olanaklar oluşturulacaktır” deniyor.
“Özel İstekleri Karşılayacağız” başlıklı sekizinci maddede ise “çocuk, genç, yaşlı ve kadınların her yerde ve kentlerde özel istekleri sürekli izlenecek, gereksinimler sağlıklı projelerle giderilecektir” ifadeleri yer alıyor, ancak çocukların ihtiyaçları ve bunların nasıl karşılanacağından söz edilmiyor.
Listenin “Taahhütname” bölümünde de benzer ifadelerle belediyenin sahip olduğu bütün yetki ve kaynakların nasıl kullanılacağı açıklanırken “kadınların ve gençlerin istihdamına ve korunmasına yönelik özel önlemler” almaktan söz ediliyor.
BDP
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ise yerel seçim beyannamesinde çocuklara yönelik politikalarını bir başlık halinde toplarken "çocukların hizmetlere erişimini şeffaf kılmak ve çocuk eksenli politikalar geliştirmek amacıyla çocuk meclisleri oluşturacağını" belirtiyor.
Çocukların kendi anadillerinde eğitim alabilmelerinin ve yaşayabilmelerinin önünü açmak için "özgürlükçü bir perspektifle çocuk kreşleri, çocuk merkezleri ve çocuk oyun alanları açacağını" dile getiriyor.
BDP'nin çocuk odaklı vaatlerinde çocuklara yönelik her türlü sosyal hizmet yapılanması ve kurumsallaşmasının sağlanması var.
BDP'ye göre bu kurumsallaşmayla birlikte "uyuşturucu kullanımı, sokakta çalışan çocuklar, dilencilik, cinsel istismar ve sömürü, aile içi şiddete maruz kalan çocukların sorunlarının çözülmesini sağlayacak, çocuk istismarının önüne geçilecek."
BDP'li belediyelerin bu amaçla, mahalle meclisleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak çalışmalar yürüteceği de beyannamede anlatılıyor.
Beyannamede çocuk işçiliğiyle mücadele de yer alıyor. Bu amaçla "kentlerdeki sivil toplum örgütleriyle, ailelerle ve çocukların kendileriyle ortak çalışmalar yürütülmesi öngörülüyor.
"Çocuklar için ulaşılabilir kent" kavramına da yer veriliyor.
"Çocuklar için ulaşılabilir bir kent yaratmak amacıyla önlemler alınacak, sokaklar, oyun alanları, okul çevreleri, spor alanları ve parklar, çocukları gözeterek düzenlenecektir."
Kış aylarında çocukların faydalanabileceği oyun merkezleri kurulacağı da BDP'nin vaatleri arasında.
HDP
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 32 sayfalık yerel seçim bildirgesinde, çocuklara yönelik çalışmaların neler olacağı, anadilinde eğitimden çocuk işçiliğiyle mücadeleye uzanan bir dizi kurumun açılmasına uzanan bir şekilde yer alıyor.
Bildirgede “çocukları dikkate alan hizmet üretiminin demokratik yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biri olduğundan” söz ediliyor.
HDP’li belediyelerin çocukları merkeze alarak yapacakları şöyle anlatılıyor:
* HDP her çocuğun fiziksel, ruhsal, zihinsel gelişimi ve sağlıklı yaşamını sürdürebileceği koşulların sağlanabilmesi için politikalar geliştirir. Bu amaçla sokakları, oyun alanlarını, okul çevrelerini, spor alanlarını ve parkları çocukları gözeterek düzenler.
* Çocukların anadilleriyle eğitim alabilmeleri ve yaşayabilmeleri için gerekli olan kreşleri, çocuk merkezlerini, çocuklara yönelik her türlü sosyal hizmetin yapılabilmesi için çocuk birimlerini açar.
* Çocuk işçiliğinin ve uyuşturucu bağımlılığının engellenmesi, sokakta çalışan ve/veya yaşayan çocukların sorunlarının çözülmesi için çabalar.
* Şiddet gören, istismara uğrayan çocuklar ile kimsesiz çocukların yararlanabileceği rehabilitasyon merkezleri ve çocuk evleri ile gündüz yuvaları, okul sonrası vakitlerini geçirebilecekleri merkezler açar.
MHP
Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) resmi internet sitesinde yerel seçime dair bir beyanname bulamadık. Telefonla aradığımız parti merkezinin seçim bürosuna ulaşamadık. (YY)