7 Haziran seçimlerinin ardında tekrarlanan genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) tek başına iktidara gelmesiyle birlikte para ve sermaye piyasaları yükselişe geçti; Türk Lirası, döviz karşısında değer kazandı.
2,90 seviyelerinde olan Dolar, resmi olmayan seçim sonuçlarının duyurulmasının ardından 2,70 seviyelerine kadar geriledi. Dolar gün içinde 2,80 seviyelerine doğru yükseldi.
Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 4244 puan artışla 83.653 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 5,35 oranında değer kazandı.
14 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gören ve 83.995 puana kadar yükselen endeks, son 3,5 ayın en yükseğinde dengelendi. Endeks, ilk seansı 4451 puan (yüzde 5,61) yükselişle 83.860 puandan tamamladı.
Endeks, ikinci seansa ilk seans kapanışına göre yüzde 0,59 yükselişle 84.354,08 puandan başladı.
Peki, bundan sonra ne olacak? Ekonomideki olumlu hava devam edecek mi?
Gürleyen: Yükseliş, boğa tuzağına dönüşebilir
Dünya gazetesinde yer alan habere göre, kısa vadede bu olumlu tepkiye rağmen, yatırımcılar açısından bundan sonraki ilk kritik dönemeç ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve ardından hükümetin açıklayacağı reform programı olacak.
Erdoğan'ın geçmişte özellikle faiz oranlarının düşürülmesi yönünde yaptığı baskının artabileceği endişelerine neden olurken İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, "AKP düzgün bir ekonomik programla yatırımcıların karşısına çıkmazsa piyasalardaki yükseliş bir boğa tuzağına dönüşebilir" diyor.
Dünya gazetesine konuşan AKP’den üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “2015'i tamamen kaybettik ama 2016 kaybedilecek gibi değil. Hızlı adımlar atılmalı ve atılacak. Bu hükümet ve ekonomi yönetimi önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak reforma odaklanacak" diye konuştu.
Prof. Özlale: Küresel konjonktür yardımcı olmayacak
Özyeğin Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Ümit Özlale ise küresel konjonktürün hükümete pek yardımcı olmayacağını belirtiyor ve ekliyor:
“Bu nedenle özellikle yabancı yatırımcıların gözüne girmek için çok hevesle reform yapmaları gerekiyor.
“Bütçe disiplini, Merkez Bankası üzerindeki baskının kalkması ve sanayi politikasının yüksek katma değer üretecek şekilde şekillendirilmesi öncelikler olmalı."
Üçer: Erdoğan’ın geri duracağı beklentisini naif buluyorum
Global Source Türkiye Ekonomisti Murat Üçer ise Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi konusundaki ısrarlı tutumu hakkında şunları söyledi:
“Erdoğan'ın geri duracağı beklentisini biraz naif buluyorum. Bu denklem, AKP içindeki mücadele, FED'in kararları ve piyasaların tepkileri ile şekillenecek.
“Erdoğan'ın müdahalelerine piyasaların vereceği tepkiye göre ilk beklentiye yaklaşmamız söz konusu olabilir."
TIKLAYIN - TÜSİAD'DAN 1 KASIM SEÇİMLERİ SONRASI İLK AÇIKLAMA
Moody’s: Siyasi belirsizlik azaldı ama…
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, AKP'yi tek başına iktidara taşıyan genel seçim sonuçlarının kısa vadede siyasi belirsizliği azalttığını, ancak kredi notuna temel etkiyi yeni hükümetin ekonomi politikalarının belirleyeceğini söyledi.
Moody's tarafından dünkü seçimlerin ardından yayımlanan kısa değerlendirmede, "AKP'nin çoğunluğu kazanması kısa vadede siyasi belirsizliği azaltıyor. Ancak, ülkenin kredi notunun niteliğine etkisi yeni hükümetin düşük büyüme, yüksek enflasyon ve oynak sermaye hareketleriyle baş edecek ekonomi stratejisini nasıl oluşturduğuna bağlı olacak" denildi.
Değerlendirmede, "Ülkenin bankacılık sistemi görünümü için temel mesele yeni hükümetin ekonomi stratejisi ve tasarruf oranları ile büyüme potansiyelini artıracak reformların ne ölçüde hayata geçirilebildiğini olacak. Bu ikisi unsur da kırılgan yatırımcı güveni ve TL'nin oynaklığıyla baş edebilmek için hayati öneme sahip" ifadeleri kullanıldı. (EKN)