Kaynak: MA
Diyarbakır'da meslektaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren gazeteciler, tüm basın örgütlerine dayanışma çağrısı yaptı.
TIKLAYIN - Diyarbakır'da 21 gazeteci gözaltına alındı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gazetecilere yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında dün yapılan ev baskınlarında 20'si gazeteci toplam 21 kişi gözaltına alınmıştı.
"İktidar baskının dozunu artırıyor"
Artı TV Diyarbakır Temsilcisi Bahar Kılıçgedik, "Arkadaşlarımız sanırım yine birilerini rahatsız etmiş olmalı ki gözaltılar yaşandı. Bir yanda ekonomik kriz, bir yanda sınır dışına operasyon, bir yandan da seçim gündemi var. Dolayısıyla gerçeklerin yazılmasından rahatsız olan iktidar, baskının dozunu arttırıyor" dedi.
"Kürt basınına yönelik bu baskını kınıyoruz ve arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz" diyen Kılıçgedik, gazetecilere "örgüt propagandası" ve "örgüt üyesi olmak" iddialarının yöneltildiğine dikkati çekerek, "Aslında 'gerçekleri yazdılar' diye bir gerekçe sunulmalı. Bu gerekçe sunulmamış; doğru ve hakikat olan da bu.
"Dayanışma göstermek zorundayız. Ses çıkarmak zorundayız. Dayanışmada bir zayıflık söz konusu. Bütün meslektaşlarımızı, sivil toplum kuruluşlarını gazeteci arkadaşlarımızla dayanışmaya çağırıyorum" dedi.
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Roza Metina ise iktidarın gerçeklerin karanlıkta kalmasını istediğini belirtti. Metina, "Yarattıkları kaosla, hakikatin sesinin çıkmaması için gazetecilere yönelik büyük bir saldırı yapılıyor. Aslında bu saldırı kadın iradesine karşı olan bir saldırıdır. Kadın gazeteciler şahsında toplumu kendi kontrolleri altına almak istiyorlar. Toplumun bilincini kontrol altına almak istiyorlar. Medyayı da tek ses yapmak istiyorlar. O yüzden Türkiye'deki tek kişilik sistemde özgür basının rolünü çok büyük görüyorum" diye konuştu.
"Maddi yönden de zarar var"
JINNEWS'in muhabirlerinden Medya Üren ise "Bu ilk karşılaştığımız bir şey değil, ne de son olacak. Birkaç gün önce DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu gözaltına alındı. Sonrasında bu gözaltılar yaşandı. Ajansımıza da polis baskını oldu. Maddi yönden de bir zarar söz konusu. Bilgisayarlarımız ve birçok eşyamız alındı. Bütün bunlar habersiz ve hukuk dışı yapıldı. Biz baskını güvenlikten duyduk. Ajansa geldiğimizde her şeyi aldıklarını gördük" diye aktardı.
TGC: Tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma çabası
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ise Diyarbakır'da gazetecilere yönelik operasyonlarla ilgili bir açıklama yayınladı.
Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde Kürt gazetecilere yönelik operasyonları, halkın haber alma hakkına yeni bir saldırı olarak gören TGC'nin açıklaması şöyle:
"Sabaha karşı evleri ve dernekleri basılan 21 gazeteci gözaltına alınmıştır. Avukatların müvekkilleriyle görüşmelerine olanak tanınmamıştır. Ülkede iktidarın uzun süredir gözlenen baskılarına, tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma çabalarına bu operasyon yeni bir örnektir.
"Her gün biraz daha sertleşen tehdit ve şiddetini artıran iktidarın gazeteciliğin suç olmadığını artık anlaması gerektiğini düşünüyoruz. Haberin serbest dolaşmadığı, basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir.
"Seçim öncesi bu tarz girişimlerle yurttaşların haber alma hakkı engellenmemelidir. Gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bölgede gerilimin ortadan kaldırılarak, barışın, kardeşliğin egemen olduğu yönetimsel bir anlayışa acil olarak ihtiyaç vardır."
(AÖ)