KA-DER, kota sayesinde, bu eşitsizliği düzeltebilmek amacıyla, Kadınlar için Özel Önlem, Cinsiyet Kotasının gerekliliğini savunuyor KA-DER.
Bu konuda daha adımlar yeni yeni atılmakla birlikte her geçen gün yüreğimizi kabartan başarılara ve haklı bir gurura kavuşuyoruz.
İşte dünden başlayarak Türkiye'de ve KA-DER içinde siyaset yapan arkadaşlarımızın başarıları:
Mustafa Bumin'in yaş haddinden emekliye ayrılması nedeniyle yapılan seçimlerde, Tülay Tuğcu 6 oy alarak Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı oldu.
Cumhurbaşkanı tarafından 22.12.1999 tarihinde Danıştay Genel Kurulu'nca belirlenen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçilen Tülay Tuğcu evli ve iki çocuk annesi.
"Suçluların İadesi"ve "İdarenin Takdir Hakkının Yüksek Yöneticilerde Kullanılması" konulu tezleri ve "Verimlilik" konulu çevirisi de bulunan Tuğcu'nun Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı olmasıyla ilgili değerlendirmesi çok çarpıcı.
"Anayasa Mahkemesi'ndeki üyelerin anayasaya ne denli bağlı, ne denli eşitlikçi, laik ve demokratik olduklarının göstergesidir. Çünkü erkek arkadaşlarımın oyuyla seçildim".
Önümüzdeki 2-3 yıl içinde 4000 yeni hakimin yani var olan hakim sayısı kadar hakimin alınacak olması nedeniyle erkek egemen partiler ve hukuk kurumları parti kadrolaşması olacak olmayacak tartışmaları içindeler.
Ama atanacak hakimlerin ne kadarı kadın olacak noktasında sessizler.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusu, mahkemelerdeki erkek kadrolaşmanın önüne geçilmesi bakımından çok önemli.
İşte bu noktada Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Tülay Tuğcu'yu ve onu bu göreve taşıyanları yürekten alkışlamak gerek .
Umarız ki "Anayasa Mahkemesi,çağdaş, hukukun genel ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine, Atatürk ilke ve devrimlerine, anayasanın getirdiği demokratik, laik hukuk devletine bağlı olarak, usul ve esasında değişiklik olmaksızın çalışmalarına devam edecektir" diyerek tarihi konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk Anayasa Mahkemesi kadın başkanı, bu tarz kadrolaşmalara karşı cinsiyet eşitliğini de gözetir.
DYP'nin son kurultayında seçilerek DYP Genel Başkan yardımcılığına getirilen Selma Acuner, KA-DER GYK üyesi.Göreve geldikten hemen sonra DYP'nin kadın politikalarını oluşturmak amacıyla il ve ilçe teşkilatlarına üye tüm DYP'li kadınları bir araya toplayarak Ankara'da iki günlük arama konferansı düzenledi.
Siyaset yapan kadınlar için kadın politikası oluşturma amaçlı bu çalışmasının sonuçlarını yakın zaman da bizlerle de paylaşacağını umuyoruz..
Bu arada Mersin KA-DER'den de güzel haberler aldık
Mersin Merkez ilçe DYP teşkilatı 7 kişilik başkanlık divanı 7 kişiden oluşuyor ve 3ü kadın Kongre ile gelen bu divanda KA-DER Mersin Yönetim kurulundan arkadaşımız İlksen Dinçer teşkilattan sorumlu başkan yardımcısı seçildi.
Bu parti geleneğinde bir ilk Ayrıca Mersine bağlı 25 belde teşkilatının da 5i kadın başkana sahip. Merkez ilçelerden Akdeniz DYP ilçe teşkilatının başkanı da kadın.
25 haziranda yapılan ve %33 cinsiyet kotası uygulayan SHP, 2.olağan kurultayının oldukça çekişmeli geçen seçimleri sonucunda 60 kişilik parti meclisinde 20 kadın yer aldı.
KA-DER GYK üyemiz Çiğdem Aydın ve Ka-der üyesi olan avukat Neşe Yılmazdemir ve Sevim Özdemir de PM'ne girmeyi başardılar.
Ardından 30 haziranda yapılan ilk PM toplantısında ise 18 kişilik parti Merkez Yönetim Kuruluna seçilen iki kadından biri ise KA-DER GYK üyesi arkadaşımız Çiğdem Aydın oldu.
2 Temmuz'da ise CHP Kadıköy ilçesinde Yönetim kurulu seçimi yapıldı yüzde 30 kadın kotasının da uygulandığı bu seçim sonucunda 15 kişilik yönetim kuruluna 5 kadın üye girdi.
KA-DER Kadıköy şubesi eski başkanı Vecihe Tunca ve yine KA-DER üyesi Belgin Gülbahçeler yönetime seçilenler arasında.
Darısı Balıkesir KA-DER'le ortak çalışmayı yakalayamayan partili kadınlarımıza. Adını sayamadığımız veya haberini alamadığımız bütün kadınlarımıza yüklendikleri bu sorumlulukları dolayısıyla başarılar diliyorum. (AFK/AD)