İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, 2011 Genel Seçimleri'nde İzmir'den milletvekili adayı olan tüm vekillere bir mektup yolladı.
Mektupta ilin çevre ve kent yaşamıyla ilgili 45 soru yer alıyor. Baro bu mektupla, İzmir'i mecliste temsil etmeye aday olanların çevre ve kentleşme sorunları hakkında ne kadar duyarlı ve bilgili olduğunu ve bu sorunları meclise taşımakta ne kadar kararlı olduğunu sorguluyor.
Özelde İzmir'i ama genelde tüm ülkeyi hatta dünyayı ilgilendiren sorunları özetleyen soruların bir kısmını özetledik. Metnin tamamı İzmir Barosu sitesinde yayımlandı.
Sayın milletvekili adayı;
- Karşıyaka Arapdağı Altıntepe'de altın madeni arama/ve işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının verildiğini; bu alanlarda maden arama ve işletme faaliyetlerinin başladığını; Altıntepe mevkiindeki maden işletmesinin kent merkezine beş kilometre, Doğançay Mahallesi ve toplu konutlara bir km mesafede olduğunu, bu haliyle madencilik faaliyetinin adeta "kentin göbeğinde" gerçekleşeceğini biliyor musunuz?
- Altın madeni arama ve işletme faaliyetlerinin başladığı Menderes Efemçukuru Köyü'ndeki maden sahasının İzmir'e içme suyu sağlayan Çamlı Barajı havzasında kaldığını, bu alanda gerçekleşecek arama ve işletme faaliyetlerinin şehrin içme suyu kaynaklarını ve kent sağlığını tehdit ettiğini biliyor musunuz?
- Türkiye fıstık çamı ormanlarının %27'sinin yer aldığı, Türkiye'nin çam fıstığı üretiminin % 80'ini sağlayan, yılda 100 milyon dolarlık çam fıstığı üreten Bergama Kozak Yaylası'nda, özel bir şirketin altın çıkarmak için şimdiden 8.000 fıstık çamını kestiğini, bölgenin kâr hırsıyla şirketlerce talan edildiğini biliyor musunuz?
- Ödemiş Bozdağ için 17 altın arama izni verildiği; Bozdağ'ın eteklerindeki Birgi beldesine bağlı Yılanlı, Hacıhasan ve Kemer köylerinde altın arama faaliyetlerinin başladığı bu faaliyetler sonucu, Türkiye'nin yıllık kestane üretiminin yüzde 6'sını oluşturan, yıllık 3,5 milyar dolar gelir sağlayan kestane ormanlarının ve meyve bahçelerinin ciddi zarar göreceğini biliyor musunuz?
- İzmir Körfezi yapılan tüm çalışmalara rağmen gerçek anlamda temizlenebilmiş değildir. Körfez'e akan derelere hala zehirli atıklar boşaltılmaktadır. Körfezi kurtarmak için, hâlihazırda mevcut yöntemler dışında somut önerileriniz nelerdir?
- Kütahya'dan doğan ve kat ettiği 400 km boyunca topladığı endüstriyel, evsel ve tarımsal atıklarla kirlenen ve İzmir Körfezi'ne dökülen Gediz Nehri ve Havzası için bir çözüm öneriniz var mı?
- Güneydoğu Gediz Deltası'ndaki İzmir Kentsel Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden çıkan atık çamurların açık alana yığıldığını; bu atıkları kurutmak için dikilen okaliptüs ağaçlarının çok fazla su tüketmesi nedeniyle Gediz Havzası su kaynaklarında baskıya yol açtığını ve ekosisteme zarar verdiğini biliyor musunuz?
- Karaburun Yarımadası başta olmak üzere, bölgenin eşsiz güzellikteki koylarını işgal eden, deniz ekolojisine ve kalitesine zarar veren balık çiftliklerinin kaldırılması ve yenilerinin kurulmasına izin verilmemesi için bir girişiminiz olacak mı? Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Seferihisar Sığacık Koyu'nda orkinos, çipura ve levrek yetiştiriciliği için belirlediği 9 ve 10 no'lu alanların, bölgede tarımı ve turizmi, doğal ve arkeolojik sit alanlarını baltalayacağı konusunda bir fikre sahip misiniz? Bu konuyu, seçildiğinizde Meclis'e taşıyacak mısınız?
- İzmir Atatürk Ormanı'na tecavüz eden yapılaşma hakkında ne düşünüyorsunuz? Atatürk Ormanı ve devamındaki çıplak tepeleri ağaçlandırmayı ve bununla ilgili girişimlerde bulunmayı düşündünüz mü?
- Çeşme Yarımadası'nın güney kesimini kapsayan 10.320 hektarlık çok geniş bir alanın "turizm bölgesi" ilan edildiğini; bu alanın orman, doğal sit ve zeytinlik alanları ile yarımadanın güney kıyılarının tamamını kapsadığını; burada yapılaşma ve golf sahaları planlandığını ve kamunun yararlanmasına kapatılacağını biliyor musunuz?
- ABD ve NATO işbirliği ile İzmir kentinde bulunan ABD Hava Kuvvetleri Unsuru desteği ile yaşama geçirilecek Füze Kalkanı projesinin İzmirli yurttaşlara yönelik topyekun tehdidini önlemek için ne yapacaksınız? Bu projenin ve genel olarak nükleer silahlanmanın önlenmesi için çalışmayı düşünüyor musunuz?
- Agora, Kadifekale (Pagos) ve Tepekule'nin (Smyrna) tarihsel ve kültürel dokusunu nasıl koruyacak ve düzenleyeceksiniz?
- Bir örneği Seferihisar Belediyesi tarafından hayata geçirilen "yavaş şehir" (citta slow) uygulaması ve felsefesinin yaygınlaştırılması için çaba sarf etmeyi düşünür müsünüz? (HK)