İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerinin ifadeye çağrılmasının ardından yaşananlarla ilgili bu sabah açıklama yaptı.
Açıklamada, "Kürdistan Topluluklar Meclisi (KCK) soruşturmasına son günlerde yanlış anlamlar yükletilmeye çalışıldığı görülüyor ve bu tutum üzüntüyle karşılanıyor" dendi.
"Yürütme organı tarafından terörün sona erdirilmesi amacıyla belirlenen tercih ve politikaların soruşturma konusu yapılması söz konusu değildir."
"KCK soruşturması sırasında bazı devlet görevlilerinin kendilerine yürütme organı tarafından verilen görevin dışına çıkarak hareket ettikleri, örgütün eylemlerini gerçekleştirmesine yardım ettikleri şüphesini doğuracak deliller elde edilmiştir."
Seçen, bir soruşturma sırasında bazı kamu görevlilerinin ifadeye çağırılmaları sonrasında bir kısım yazılı ve görsel basında gerçek dışı haber ve yorumlara yer verilmesi nedeniyle kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
"Bu çerçevede, Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimiz yasal zeminle ve yasaların verdiği yetki çerçevesinde adli görevini yürütürken elinde dosya ve soruşturmadan elde edilen delillerle bağlı olup, yapılan her işleme karşı yasal yollara başvurulabileceğini ve ayrıca bunların yasalar çerçevesinde denetime tabi olduğu bilincinde olarak görevini yapar."
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da özel yetkili savcı Sadrettin Sarıkaya'nın "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "amirinden bilgi gizleme" nedeniyle görevden alındığını açıklamıştı.
MİT görevlilerinin ifadeye çağrıldığı ilk duyulduğunda, Başsavcı Çolakkadı bundan haberi olmadığını söylemiş, ertesi gün haberi doğrulamıştı.
Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, MİT Müsteşar Yardımcıları Yaşar Yıldırım ile Hüseyin Kuzuoğlu hakkında yakalama emri çıkaran, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da şüpheli olarak ifadesinin alınması için Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na talimat yazan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya önceki gün soruşturmadan alındı.
Yasa değişikliği teklifi
MİT görevlileri, MİT Yasası'nın 26. maddesi gereğince Başbakan'dan izin alınmadığı için ifadeye gidilmemesini kararlaştırmıştı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Isparta Milletvekili Recep Özel, MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişiler haklarında yapılacak soruşturmalar için Başbakan'dan alınan iznin Özel Yetkili Mahkemelerin yetki alanına giren suçları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için Cuma günü kanun teklifi verdi.
"Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne göre; MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin (Özel Yetkili Mahkemeler) görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla, haklarında soruşturma yapılması durumunda da Başbakan'ın iznine bağlı olacak.
Meclis Başkanlığına sunulan kanun teklifinin yarın Adalet Komisyonu'nda, Perşembe günü de Genel Kurul'da görüşüleceği açıklandı. (AS)