Haberin İngilizcesi için tıklayın
Özgür Gündem gazetesinde Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için tutuklanan üç isimden biri olan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tecrit hücresinden çıkarıldı.
Avukat Meriç Eyüboğlu, Korur Fincancı’nın bu sabah itibariyle tutuklu bulunduğu Bakırköy Cezaevinde istediği koğuşa geçtiğini duyurdu.
Eyüboğlu sosyal medyadan yaptığı açıklamada, haberi bu sabah Korur Fincancı ile görüşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’dan aldığını ifade etti:
“Nihayet güzel haber, Şebnem Korur Fincancı tecritten çıktı, istediği koğuşa bu sabah itibarıyla geçti. Bu sabah artık değişir diye bekliyorduk. Az önce Milletvekili Veli Ağbaba telefonla iletti. Kendisine de teşekkür...
Lakin cezaevindeki onlarca ihlal, Şebnem Korur Fincancı’nın tecritte tutulduğu blokta kalan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlü kadınlar başta olmak üzere tecrit devam ediyor.”
20 Haziran’da tutuklanan Korur Fincancı, bir dönem barış bildirisini imzaladığı için tutuklu kalan akademisyen Esra Mungan’ın da tutulduğu tek kişilik odada tutuluyordu.
Korur Fincancı ile birlikte tutuklanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin de Metris Cezaevinde tutuluyor.
Ne olmuştu? |
Şebnem Korur Fincancı'ya 30 Mayıs, Erol Önderoğlu'na 18 Mayıs ve Ahmet Nesin'e 7 Haziran’da nöbetçi yayın yönetmenliğini yaptıkları Özgür Gündem gazetesindeki haberler nedeniyle soruşturma açılmıştı. Korur Fincancı ifadesinde “Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum” dedi. Nesin suç konusu yazılarda herhangi bir “terör örgütü propagandası görmediğini” belirtti, Önderoğlu ise 21 yıldır gazetecilik yaptığını söyledi: “10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum.” İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği, üçünün de 20 Haziran’da tutuklanmasına karar verdi. Hâkimlik kararında, “silahlı terör örgütü PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı” yer aldı. Kararda “tutuklanmaları yönünde bir engel olmadığı” da belirtildi. Nöbetçi yayın yönetmenliği yapan 34 kişiye de soruşturma açılmış, yedisi hakkındaki soruşturma davaya dönüşmüştü. |
(AS)