Buyrun, Engin Doğan'ın "Şebit Mantı"sı öyküsü:
Kadın ya da erkek, çalışan herkesin kendisine ve midesine ayırabildiği zamanın sıkışık saatler olduğunu biliyoruz. Fakaaat... Kaşla göz arasında kırılıveren bir yumurtayla ya da hazır çorbaya eşlik eden sosislerle ömür geçer mi?!.
Gelin bu akşam kendinize bir güzellik yapın: Mantı yapın! Sonra da birkaç dostunuzu yemeğe çağırın. Hem size "Aaa, erkekler de mantı yapar mıymış!" diye şaşkın şaşkın baksınlar, hem de yarattığınız lezzeti kıskansınlar!..
Hele de aynı evi paylaştığınız ve durmadan mutfak işlerini size yıkarak sorumluluklarınızı hatırlatan feminist bir ablanız varsa -ki benim var- itibarınız artar. Bu yemek bu işe de yarar. İşte tarifi:
Şebit Mantısı
Malzemeler: Süper marketten alacağınız lavaş ya da dürüm ekmeği. 300-400 gr kıyma, iki kuru soğan, iki sivri biber, dört-beş diş sarımsak, iki büyük, iri ve olgun domates ve yarım demet maydanoz.
Yemek yapma, alışverişle başlar
Her şey, okuldan ya da işten dönerken ayağınızın alıştığı süper markete uğramanızla başlamalı. Marketteki görevliye "lavaş ya da dürüm ekmeği satıp satmadıklarını" sorun.
Büyük olasılıkla yüzünüze UFO görmüş gibi bakacaktır.
Bu, o markette yemeğinizin olmazsa olmaz malzemesini bulamayacağınız anlamına gelir. Şanlıysanız eğer, küçük ve yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde olup, poşet içinde satılan dürüm ekmeklerinden bulursunuz.
Yemeğe konuk çağırdıysanız iki paket almanızda yarar var.
Ekmekler tamam! Sıra geldi diğer önemli malzemeye. Açlığın sebep olduğu aceleyle et reyonuna doğru yol alın. Reyon görevlisinden tek bir ricanız olacak:
Mümkün olduğunca yağsız etten çektireceğiniz 300-400 gram kadar kıyma.
Görevlinin "Burada çekilmişi var, bundan versem?" sözlerini duymazdan gelin, zira o "hazır kıyma"nın içinde etten başka neler olduğunu bilmiyorsunuz.
Bir sonraki durağınız, sebze reyonu olmalı. Bu yemek için 2 adet kuru soğan, 2 adet sivri biber, 4-5 diş sarmısak, 2 büyük olgun domates ve yarım demet maydanoza ihtiyacınız var. Alışverişinizi tamamlamadan önce bir kutu yoğurt almayı da ihmal etmeyin.
Sırada malzemeleri harmanlama var
Eve geldiniz. Yaşasın! Mutfaktaki her adımınızda "Şunu şöyle yap, tuzunu çok koydun..." filan deme ihtimali hayli yüksek olan ablanız evde yok!
İlk olarak, soğanları ve biberleri soyup yıkadıktan sonra yemeklik doğrayıp tencere veya tavada üç-dört kaşık mısır yağında kavurmaya başlayın.
Bu sırada soğanın "pembeleşmesi" diye bir şeyin olmadığını düşünebilir, yemek kitaplarının bu kadim yalanının habire çürütülmesinden duyduğunuz memnuniyeti tebessüme sevk edebilirsiniz.
Birkaç dakika sonra tenceredeki soğan ve biberlere kıymayı ekleyip, kısık ateşte kavurmaya devam edin.
Piştiğinden emin olunca kabuğu soyulup küp küp doğranmış domatesi, bir yemek kaşığı salçayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Tencerenin kapağını kapatın. Domatesler suyunu bırakınca tencereye 3 bardak sıcak su ekleyin. İnce ince kıydığınız maydanozları koymayı da unutmayın.
Bu karışım kısık ateşte 15 dakika pişsin. (Dikkat edin de suyunu fazla çekmesin, çorba kıvamına yakın olmalı.)
Sırada sarımsaklı yoğurt var
Siz de bu arada sarımsaklı yoğurdu hazırlayın. Büyük bir kasede yeter miktarda yoğurtla, bolca tuz dökerek dövdüğünüz sarımsağı karıştırın.
Yuvarlak ve büyükçe bir tepsi ya da servis tabağına yuvarlak dürüm ekmeklerinden birini koyun. Tenceredeki karışımdan birkaç kaşık alarak emeğin her yerine sürün. Ekmekler bitene kadar bu işleme devam edin.
Aralarında kıymalı nefis bir sos bulunan kat kat ekmekleri daha sonra dörde kesin. Soğumamasına dikkat edin ama. Küçük kaselere paylaştırdığınız sarımsaklı yoğurdu, üzerine biraz sumak serperek servis tabaklarınızın yanına yerleştirin.
Üçgen dilimler halindeki mantınızdan bir kat alın, rulo yapın, yoğurda batırın ve ağzınıza atın. Kayseri mutfağının en güzel yemeklerinden olan Şebit Mantısı'nın en iyi eşlikçisi çoban salata ve şekerli bir içecektir (meyve suyu gibi).
Bu yemeği çatal-bıçak gibi şeylerle yemeğe kalkmaksa, ihanettir!
Afiyet olsun! (AD)