Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye ve Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da imzalanan anlaşma ile yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin ve yapılması planlanan nükleer santrallerin olası etkilerini Meclis'e sordu.
Çevreye ve bulunduğu yerdeki yaşam koşullarına büyük zararlar verecek santralin yapımında ısrarcı olunmasının nedenlerini ve Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşmanın içeriğini soran Tuncel, 2009'da gündemden çekilen Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun yeniden gündeme alınmasının söz konusu olup olmadığını da öğrenmek istedi.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin ardından Sinop'ta bir nükleer santral kurulması ile ilgili görüşmelerin de Güney Kore ile tamamlanacağını belirten Tuncel, nükleer atıkların ne yapılacağı konusunda çelişkili bilgiler bulunduğunu söyledi.
Nükleer atıkların çevreye vereceği ciddi zarara dikkat çeken Tuncel, santrallerden elde edilecek enerjinin Türkiye'nin ihtiyacının yalnızca yüzde 7'sini karşılayacağını da ifade etti.
Tuncel, Avrupa Birliği ülkelerinde nükleer santrallere alternatif stratejiler oluşturulduğunu, Almanya'nın nükleer santralleri kapattığını belirtti; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi gerektiği yönündeki görüşlerine de dikkat çekti.
Tuncel'in Yıldız'a soruları
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği önergede Tuncel, şu sorulara yer verdi:
- Akkuyu'ya nükleer santral yapımına yerel halk ve uluslararası örgütlerin tüm tepkilerine rağmen devam edilecek midir? Çevreye ve bulunduğu yerdeki yaşam koşullarına büyük zararlar verecek santralin, yapımında ısrarcı olunmasının gerekçesi nedir?
- Nükleer santrallerden elde edilecek enerjinin, enerji verimliliği ile sağlanan tasarruftan ve yenilebilir enerji kaynaklardan elde edilmesinin karşılaştırıldığı bir çalışma var mıdır ve yapılacak mıdır? Bu yöndeki üniversitelerin, meslek odalarının önerilerini görüştünüz mü?
- Dünya'da Çernobil patlaması gibi olaylardan sonra artık vazgeçilen nükleer enerji üretiminde ısrar edilmesinin gerekçesi nedir?
- Giderek Rusya'ya bağlı bir enerji politikası sürdürülmesi, enerji arz güvenliği konusunda bir tehdit oluşturmayacak mıdır?
- Anlaşmanın içeriği nedir, Türkiye ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) devre dışı mı kalacaktır?
- 2009 senesinde apar topar gündemden çekilen Yenilebilir Enerji Kanunu'nun bir an önce meclisten geçmesi için bir girişiminiz var mı? Kanunun tekrar gündeme alınması söz konusu mudur?(BB)