Özrü kabahatinden büyük
Greenpeace eyleminin ardından Gemi Söküm Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri M. Ender Özer yazılı bir açıklama yaptı. Gemide 100 kilogram ağırlığında asbest sargı bulunduğunu belirten Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yaklaşık ağırlığı 2 bin 200 ton olan bu gemide 100 kilogram asbest bulunması, denizlerde dolaşan tüm gemilerde olduğu gibi, normal bir hadisedir. Bu miktarın geminin toplam ağırlığına oranı, 0,000045'tir."
Bakanlık sonuçları beklemeden harekete geçmeli
Greenpeace Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Erdem Vardar, Gemi Söküm Sanayicileri Derneği'nin açıklamasının ardından Çevre Bakanlığı'nın derhal harekete geçmesini istedi.
Gemiden alınan numuneler üzerinde yapılacak deneylerin sonuçlarını beklemenin bir anlamı kalmadığını belirten Vardar, "Bakanlık, gemiyi geldiği ülke olan Fransa'ya geri göndermelidir. Fransa gemiyi alacaktır. Çünkü uluslar arası kuralları ihlal ederek, gemiyi göndermiş ve gönderirken de, gemi de asbest bulunduğunu Türk yetkililere bildirmemiştir" şeklinde konuştu.
Greenpeace Toksik Maddeler Kampanya Sorumlusu Erdem Vardar, son gelişmeyle ilgili olarak Çevre Bakanlığı ve İzmir İl Çevre Müdürlüğü'ne yazı yazacaklarını belirterek, "Gemi ayrılana kadar, biz de İzmir'den ayrılmıyoruz" dedi.
Asbest toz haline gelirse ne olur?
Toz haline gelen asbestin çok düşük bir miktarının bile solunum yoluyla insan vücuduna alınması durumunda kanser riski oluşturuyor. Yapımında asbest kullanılan Sea Beirut gemisinin Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde sökülmesi durumunda, bu 100 kilogramlık asbest toz olarak serbest hale gelecek.
"Tehlikeli" ve "kanserojen"
Asbest maddesi, "tehlikeli" ve "kanserojen" maddeler kapsamında yer almaktadır. Asbest üzerine çalışmalar yapan Türk Sağlık Ajansı'nın 1991 yılında yayındığı, "asbest" kitabında, madde şöyle tanımlanmaktadır:
"Asbest tozuna koruyucu araç-gereç olmadan uzun süre maruz kalan meslek mensuplarında asbestosis denilen akciğer hastalığına tutulma riski yükselebilir... Yalnızca çapı 0,5 mikrondan küçük, boyu da 8 mikrondan büyük asbest liflerinin, 8 saatlik bir sürede solunan havadaki ortalama yoğunluk 1 cm3 hava içinde 1-2 liften çok olması halinde bunun insanın solunum sağlığı yönünden zararlı olabileceği kabul edilmektedir. Endüstride yaygın olarak kullanılan krizotil tip asbest bu tanım dışında kalmaktadır." (BB)