Video bazlı sosyal medya platformu Scorp, İnternet dünyasında büyük ilgi gördü. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık öğrencilerinden ve zamanla giderek bir “Scorp Fenomeni” haline gelen Göksel Öztürk Scorp’a dair tecrübelerini Kadir Has Üniversitesi öğrencilerinin yayını Cibalı Postası'a anlattı.
Scorp’ta video çekmeye nasıl başladınız? Karar ve başlangıç aşamalarınız neler?
Scorp’a yurt dışında eğitim alırken başladım. O da şöyle oldu, sıkılıyordum, gündelik hayatta ne yapacağımı bilmiyordum ve o arada App Store’a girdim. App Store’da bir Türk aplikasyonuyla karşılaştım o zaman çok bir bilgim yoktu. Zaten Scorp yeni yeni ortaya çıkmaya başlamıştı. 20 bin kullanıcısı vardı. En samimi platform diye geçiyordu. İlgimi çekti, indirdim. İnsanlar içerikler üretiyor ya da üretilenlere cevap veriyorlar bir tartışma ortamı var, eğlence ortamı var.
“Scorp tanınmışlık sağlıyor”
Bu işi yapmanın sağladığı avantajlar veya dezavantajlar var mı?
İkisi de var. Avantajı, tanınıyorsun. Herkesin bir egosu vardır ve bu egoyu tatmin etmek açıkçası. Yolda gören insan sana ‘Aa Scorper’ dediğinde, isminle hitap ettiğinde ya da senin imzan gibi olan bir hareketle ya da bir sözcükle sana karşı cevap verdiğinde hoşuna gidiyor. Tanınmak, izlenmek bunlar güzel şeyler.
Ama bunun ayrıca dezavantajı da var. Aynı şeyler aslında bir dezavantaj. Tanınmak bazı yerlerde de sıkıntı. Ailenle, kız arkadaşınla geziyorsun ya da insanlarla paylaşmak istemediğin özel bir zaman dilimi içerisindesin. Karşında bir insan çıkabiliyor ve seni orada tanıyabiliyor. Çok şeyle karşılaştım. Örnek vermem gerekirse, bir arkadaşımla otururken gizli bir şekilde Scorp’um çekilip isim headline’ıma atılmıştı. Normal bir arkadaşım, bir sorun yoktu. Fakat orada gizlediğim bir şey de olabilirdi.
Kullanıcı yorumları ve siber zorbalıklar
İçerik konularına nasıl karar veriyorsun?
Genellikle kullanıcılar zaten içerikler açıyorlar. Onun için 46 harflik bir sınırlama vardı. Onun dahilinde insanlar içerik ortaya çıkartıyorlardı. Bunun dışında olmayan bir içeriği sen de çıkartabiliyorsun. O Scorp’u nasıl kullandığına bağlı olarak değişen bir şey. Scorp’ta haber de yapılıyor. Scorp’ta komedi de var. Scorp’ta spor da konuşuluyor. Scorp’ta senin var olduğun duruma göre içerik çıkarabilirsin. İçerik yoksa kendin çıkartırsın, varsa onu desteklersin. ‘Headline’ı pushlamak’ diye bir Scorp deyimi vardır. Headline’i pushlarsın bu şekilde içerikleri aslında kendin belirliyorsun ya da trend olan içerikler var. Çok fazla post alan içerik orada trend oluyor. Çünkü onların bir feed’i var. Feed’de post oranına göre yukarı çıkıyor.
İki türlü diyebiliriz. Orada tamamıyla Scorp’u senin nasıl kullandığına bağlı değişiyor. Ama bunun dışında da istediğin şekilde yarar sağlayabiliyorsun. İçeriklerle oynayabiliyorsun.
Videolarını izleyenler tarafından nasıl yorumlar alıyorsun?
Ben genelde komik videolar attığım için komik yorumlar alıyordum. Çok samimi olduğumdan bahsediliyordu, çok doğal olduğumdan bahsediliyordu. Sabah kalkıyordum. Direkt uyku sersemi video atıyordum. Çok doğalsın. Hiç oynamıyorsun vb. cevaplar alıyordum. Güzel cevapların yanında tabii ki kötü cevaplar da vardı. Siber zorbalık dediğimiz olaya ben de tabii oldum.
Genel olarak komiklikten, rahat olmamdan bahsediliyordu.
Scorp Youtube gibi bir mecra değil
Paylaştığın videolar genel olarak ne kadar izleniyordu?
Tamamıyla değişiyor. Scorp’un bir Prime Time’i vardı. Scorp insanları için sabah kahvaltısından sonra ve akşam yemeğinden sonraları çok önemliydi, o zamanlar atılan bir video takipçi sayısının yüzde 10’u kadar etki ediyordu. Eğer 80 bin takipçin varsa, 8 bin – 10 bin arası izlenmen olurdu ki bu Scorp için çok iyi bir şey. Çünkü Scorp yaptığı en son güncellemelerle, insanların takipçilerine ve görüntülenmelerine karşı olan ilişkiyi biraz bozdu. 300- 400 bin takipçin bile olsa 20 bin- 30 bin izleniyordu. Yüzde 10 gibi bir izlenme oranın oluyordu. Bu da gayet yeterliydi.
Youtube gibi bir sosyal medya değil, yayılabilen viral olan bir mecra değil. Seni takip eden ya da o başlığa girebilen insanlar senin videolarını izlediğin için orada nish bir durum vardı.
Scorp’tan hiçbir kazanç elde ettin mi?
Kazanç elde ettim. Markalar reklam veriyor Scorp’ta ve Scorp bunu tanıdığı insanlara gönderiyor. Bunun dışında, bir headline açıyor. O headline’dan böyle böyle bir çekilişimiz var sen de en iyi videoyu at vb. temalarla markaların reklamlarını kullanıcılara aktarıyor. Ben de birkaç markayla çalıştım. Onun dışında gelir elde ettim. Scorp’tan direkt bir gelir elde etmedim. Scorp’a gelen markaların getirdiği reklamlar aracılığıyla gelir elde ettim.
Hazırlayanlar: Müge Avcı - Buse Alkan
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN YENİ MEDYA DOSYASI
1- 'YouTuber'lık Yeni Bir Meslek mi? Kadir Has Öğrencileri Anlatıyor
2- YouTube İçin İçerik Üretim Rehberi
3- Canlı Yayın Avcunuzun İçinde: Periscope, Youtube, Twitch
4- Scorp'da Fenomen Olmak