Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Anita Hipper, Türkiye'den Schengen vizesi için yapılan başvurulara ret oranındaki artışın, Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını söyledi.
Hipper, günlük basın toplantısında AA muhabirinin Türkiye'den Şengen vizesi için yapılan başvurulara ret oranında artışın nedenleriyle ilgili sorusuna yanıt olarak "Açıkça söylemeliyim ki; bu anlamda Türkiye ile ilgili özel bir durum söz konusu değil." dedi.
AB'nin sorunun çözümüne ilişkin herhangi bir girişimi olup olmayacağıyla ilgili soruya karşılık olarak da Hipper, vize değerlendirmelerinin her zaman bireysel bazda yapıldığını, üye ülkelerin sorumluluk ve yetki alanında olduğunu belirtti.
Türkiye'deki AB üyesi ülke temsilcilikleri üzerinden 2022'de yapılan Şengen vizesi başvurularından yüzde 15'i reddedilirken oran, bu yıl yüzde 50 dolaylarına yükselmişti.
İtalya: "Türkiye'den Schengen
vizesi başvuruları iki katına çıktı"
Aynı konuda AA'nın sorularını yanıtlayan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ise, 2023'ün ilk beş ayında ülkesine Türkiye'den Schengen vizesi talebinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 110 arttığını söyledi.
Büyükelçi, "Ocak-Mayıs 2023'ü Ocak-Mayıs 2022 ile karşılaştırırsak taleplerin işlenmesinde yüzde 100'ün üzerinde bir artış görüyoruz. Türkiye genelinde yüzde 110 civarındayız. Ankara'da yüzde 90, İstanbul'da yüzde 90 ile 100 arasında artışımız oldu. İzmir'de yüzde 100'den biraz fazla. Yani aldığımız talep sayısı, geçen yıla göre iki kattan fazla." dedi.
Büyükelçi Marrapodi, buna rağmen ret oranının "çok az, [...] aşağı yukarı yüzde 7-8 civarında" olduğunu söyledi. Marrapodi, sorunun çözümü için Roma'dan "vize sayısının artırılması" ve "bekleme sürelerinin kısaltılmasını" istediklerini ifade etti. "Ayrıca takviye, güçlendirme, personel artışı talep ediyoruz. Bunları alabilirsek çıktıları da artırabileceğiz." dedi.
(AEK)