Ernst Reuter İskan Ve Şehircilik Araştırma Ve Uygulama Merkezi’nin bu yıl 16.’sını düzenlediği “İskan ve Şehircilik Haftası Konferansları”nda konuşmacıların tümü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi “Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları Anabilim Dalı” öğretim üyelerinden oluşuyordu. 56 Mayıs günü Siyasal Bilgiler Fakültesi, Mülkiye Şeref Salonu’nda yapılan konferansın başlığı “Merkezileşme Bağlamında Kent, Çevre Ve Yerel Yönetim Politikaları, 2002-2015” olarak belirlenmişti.
Konferansın açılış konuşmalarını Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof Dr. Serpil Sancar ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Aykut Çoban yaptı.
Konferansta, AKP hükümetlerinin kent, çevre ve yerel politikalarının giderek ağırlaşan bir merkeziyetçi eğilimle belirlendiği, son yıllarda da otoriterleşmenin ve keyfi yönetimin baskın hale geldiği üzerinde duruldu. Bu karanlık dönemden çıkışın, Anayasayı ve hukuk kurallarını hiçe sayan bu politikalara karşı demokratik yollarla direnerek mümkün olduğu dile getirildi.
Birinci oturumda kent, çevre, yerel yönetim konularında Türkiye’nin duayenleri konuştu.
Prof. Dr. Ruşen Keleş, yerel yönetim politikalarında merkezileşme eğiliminin, evrensel gelişmelere, kamu hizmetlerinin gereklerine, AKP hükümetlerinin kendi söylemlerine ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Cevat Geray, AKP döneminde kentsel planlamada merkeziyetçiliğin daniskasının yaşandığından söz etti. Pek çok kentsel planlama yetkisini elinde toplayan merkezi yönetimin, yaptığı, yaptırdığı ya da onayladığı planlara bile uymadığını vurguladı.
Prof. Dr. Can Hamamcı, kentsel dönüşümü ideolojik, hukuksal ve uygulama boyutlarıyla ele aldı. Kentsel dönüşüm ülkenin hemen her yerinde ihtilaf konusu ve tepkiyle karşılanıyor. Buna karşı hükümet otoriter yöntemlerle ihtilafı çözmeye çalışıyor.
İkinci oturum
Sunum başlıkları |
I. Oturum Oturum Başkanı: Çağatay Keskinok Ruşen Keleş: Merkezileşme, Yerel ve Bölgesel Özerklik Tartışmaları Cevat Geray: Kentsel Planlama Politikaları Can Hamamcı: Kentsel Dönüşüm II. Oturum Oturum Başkanı: Kemal Görmez Ayşegül Mengi: Kentsel Politikalarda Yasama-Yürütme-Yargı İlişkisi Nesrin Algan: Kurumsal Yapı Aykut Çoban: Doğanın Metalaştırılması Bülent Duru: Korunan Alanlar |
Prof. Dr. Ayşegül Mengi, “yasalar eskiden kamu yararı gözetilerek yapılırdı, günümüzde artık bireysel çıkar gözetilerek yapılıyor. Kent ve çevre konularında yasaların amacı rant yaratmaya dönüşmüş durumda” sözleriyle kent ve çevre politikalarının rant ilişkisini ele aldı.
Prof. Dr. Nesrin Algan, ise “kent ve çevre politikalarıyla ilgili kurumsal yapıda, kurumsal bir aptallık var. Kurumsal bellek yok. Sürekli olarak kurumsal yapıyla oynanıyor. Çevre enerji konusuyla birlikte aynı bakanlık çatısı altında birleştirilse şaşırmam” dedi.
Prof. Dr. Aykut Çoban, Marx’ın meta kavramından hareketle AKP döneminde doğanın metalaştırılmasını madenler ve tohumluk üretimi örnekleriyle inceledi: “AKP, metalaştıramadığı doğayı da, başka metaların üretimi için sermayenin hizmetine sokuyor.”
Dr. Bülent Duru, korunması gereken alanlarda yapılaşmanın nasıl gerçekleştirildiğini anlattı: “Yetkiler merkezde toplanarak, kuralların istisnaları oluşturularak, yasaların idareye verdiği yetkiler amaç dışı kullanılarak ve yargısal denetim devre dışı bırakılarak yapmaya açılıyor. (BD/HK)