Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü, Ali İsmail Korkmaz hakkında yaptığı haberler için Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’a verildi.
bianet’e konuşan Saymaz, Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü’ne Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü görüntüleri içeren haberle layık görüldüğünü ama aslında bu haberin bir fikri takibin ürünü olduğunu, daha önce de Korkmaz’ın dövülme anına ait fotoğrafları ve komaya girmeden önce karakolda verdiği ifadeyi de haberleştirdiğini hatırlattı.
“İnsan hakları haberciliği için önemli”
Saymaz, ödülle ilgili olarak da şunları söyledi:
“Gezi direnişinde uygulanan devlet şiddetinin en somut isimlerinden biri Ali İsmail Korkmaz. Hem öldürülüş biçimi itibariyle hem öldürüldükten sonra delillerin yok edilmesi itibariyle hem de yargı aygıtının, devlet aygıtının polisin sırtını sıvazlarcasına hareket etmesi itibariyle çok örnek bir dava.
“Valinin polisleri savunmasından tutalım da davanın ‘en güvenli il’ olarak bilinen Eskişehir'den Kayseri'ye sürülmesi, dört parçaya ayrılması gibi bir dolu örnek cezasızlık güvencesinin en somut şekilde burada uygulandığını ortaya koyuyor.
“Ödülün Gezi Parkı'ndaki doğrudan demokrasinin gerçekleştirildiği ve talep edildiği bu gençlik hareketine omuz çıkma ve hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz üzerinden hem polis şiddetine hem de onu arkalayan devlet şiddetine itiraz etme bakımından sembolik önemi olduğu düşüncesindeyim.
“Ödül verilirken benim hem bu haberle hem de genel olarak insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne olan katkılarımdan dolayı ödüllendirildiğim ifade edildi.
“Bunu çok önemsiyorum. Çünkü insan haklarına kafa yoran gazeteciler olarak biz öteden beri insan hakları ihlallerinin görünür olması için uğraşıyoruz. Dolayısıyla bu çabanın ödüllendirilmesini anlamlı buluyorum.
“İnsan hakları ihlalleriyle mağdur edilenler mağdur edenlerce ‘marjinal’ ilan edilirken, bunu dile getiren biz gazetecileri de aynı eksene koyarak, ‘örgüt üyesi’, ‘marjinal’ ilan etmek gibi bir gayrete soyunuyorlar.
“Bunun da teşhir edilmesi bakımından, insan hakları haberciliğinin aslında Türkiye'deki gazetecilik mesleğinin en önemli dayanağı olduğunu ispatlaması bakımından iyi bir adım olduğunu düşünüyorum.”
İsmail Saymaz kimdir?
Rize’de, 11 Temmuz 1980’de doğdu. İlkokul ve liseyi Rize’de bitirdi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe lise yıllarında Rize’de başladı. Rizenin Sesi, Zümrüt Rize, Fırtına ve Rize Ekspres gazete ve dergilerinde haber ve yazıları yayımlandı. Konya’da, yerel yayın yapan Üniversite TV’de kameraman muhabir olarak çalıştı. Ardından İstanbul’a geldi. İstanbul Kuyumcular Odası tarafından yayımlanan Gold News dergisinde, haftalık Eminönü ve Ekonomik Durum gazetesinde görev yaptı. Mayıs 2002’den beri Radikal gazetesinde muhabir olarak çalışıyor. İnsan hakları ihlalleri, düşünce ve ifade hürriyeti üzerine haberlere imza atıyor. Saymaz, başta Erzincan, Ergenekon ve Devrimci Karargâh davalarında olmak üzere, haberleri nedeniyle yirmiye yakın davada yüz yılı aşkın hapis cezası istemiyle yargılandı. Koç Üniversitesi’nde ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda haber yazımı üzerine ders vermektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesidir.
Kitapları: Postmodern Cihad / Tarikat, Siyaset, Adalet Üçgeninde Erzincan Davası, Hanefi Yoldaş / Gizli Örgüt Nasıl Çökertilir?, Nefret / Malatya: Bir Milli Mutabakat Cinayeti, Oğlumu Öldürdünüz Arz Ederim / 12 Eylül‘ün Beş Öyküsü, Sıfır Tolerans / Polisin Eline Düşünce Sözde Terörist / Bir Demokrasi Polisiyesi (EKN)
* Jüri üyeleri: Sedat Ergin, Doğan Heper, Sami Kohen, Zeynep Göğüş, Hilmi Hacaloğlu, Namık Durukan, Ara Güler ve Sibel İpekçi