Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sayıştay'ın "Kamu İdareleri Denetim Raporlarını" hazırlayan başkan yardımcısı Fikret Çöker görevden alınarak yerine Zekeriya Tüysüz getirildi. Mevcut değişikliğin 2 Kasım 2018 tarihinde yapıldığı öğrenildi.
TIKLAYIN - Sayıştay Nedir, Ne İş Yapar?
Çöker'in yerine 2011 yılından beri Sayıştay üyesi olan Zekeriya Tüysüz atandı. Görevden alınan Çöker, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleriyle (cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve bakanlıklara ait kurumlar) belediyeleri ve devlete ait şirketlerin denetim sorumluluğunu üstlenmişti.
Son olarak Sayıştay'ın sitesinde yayınlanan 2017 denetimlerindeki usulsüzlükleri raporlaştırmıştı.
Fikret Çözer Kimdir?
1964 yılında Karaman'da doğdu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Bir süre Maliye Bakanlığı'nda çalıştı. 1992 yılında Sayıştay denetçi olarak göreve başladı. 2014 yılında Sayıştay üyesi seçildi. 17 Ocak 2011 tarihinde bölüm başkanlığına atandı ve 13 Temmuz 2016'da Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı oldu.
Zekeriya Tüysüz kimdir?
03 Haziran 1966 Trabzon/Yomra doğumlu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 1992 yılında Sayıştay'da göreve başladı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Siyaset ve Sosyal Bilimler dalında doktora yaptı. 2011 yılında TBMM Genel Kurulunca Sayıştay Üyeliğine seçildi. 02 Kasım 2018 tarihinde Fikret Çözer'in yerine denetim işlerinden sorumlu başkan yardımcısı olarak görevlendirildi.
Sayıştay nasıl denetim yapıyor?
Sayıştay denetçileri denetlenecek kuruma gidiyor ve tüm mali kayıtları inceliyor. Denetimde mali mevzuatta neyin nasıl yapılacağı, yapılması gerektiği, kamu zararının nasıl oluşacağı yazdığı için denetçiler mali tablolara, kurumun yetkisini aşıp aşmadığına bakıyor. Sayıştay, düzenlilik denetimi ve performans denetimini olmak üzere iki farklı denetim yapıyor.
Düzenlilik Denetimi
Düzensizlik denetimi, kamu idarelerinin gelir, gider ve malları ile bunlara ilişkin hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığının tespiti,
-Kamu idarelerinin mali rapor ve tablolarının, bunlara dayanak oluşturan ve ihtiyaç duyulan her türlü belgelerin değerlendirilerek, bunların güvenilirliği ve doğruluğu hakkında görüş bildirilmesi,
-Mali yönetim ve iç kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi, olmak üzere üç farklı şekilde yapılıyor.
Performans Denetimi
Performans denetimi ise hesap verme sorumluluğu çerçevesinde idarelerce belirlenen hedef ve göstergelerle ilgili olarak faaliyet sonuçlarının ölçülmesi suretiyle yapılıyor. (HA)