Semih Saygıner'den söz ediyoruz.
Önceki gün 2002 Milli Takım seçmeleri için İskenderun'da yapılan Türkiye Şampiyonası'nın ikinci ayağında rakibi Mehmet Bahçecitapar ile yarışan Saygıner, rakibini 3-0'lık setlerle yenmeyi bildi.
İzleyicilerin dikkati.Saygıner ile Türkiye klasmanının şu andaki birincisi Tayfun Taşdemir'in masalarında yoğunlaşmıştı. Garnizon Komutanı Tuğamiral M.Tayfun Uraz, Belediye Başkanı Mete Aslan, Bilardo Federasyonu Başkanı Faruk Yüksel ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Müdürü Faruk Güzeloğlu'nun da izlediği turnuvalarda, Dünya şampiyonu Semih Saygıner, izleyicilere bilardo ziyafeti sundu. Gösteri maçını ise turnuva sonuna saklıyor.
İskenderun'daki bilardo izleyicisini 'bilinçli' bulan Saygıner, bilardo denilince akla kendisinin gelmesinden o kadar hoşnut değil. Türkiye'de yetenekli, başarılı bir çok oyuncu bulunduğunun altını çizen Saygıner, "Bunların tanınmamasının nedeni, maalesef birinin ön plana çıkması ve herkesin 'Şampiyon Şampiyon' diye üzerine gitmesidir. Dünya klasmanında ilk 50 sporcu arasında 3,5 Türk sporcu var. Ama ben tepelerde olduğum için sanki onlar başarısızmış gibi gösteriliyor ki bu da doğru değil. ülkenin tanıtımı açısından bakıldığında, Bilardo Türk Mili Takımı, dünyada Türkiye'yi en iyi tanıtan spor branşlarından biridir," diyor
Futbolun adaletsizliği
Rakibinin kendisini terlettiğini söylediği setlerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Saygıner, Türkiye'de spor dalları arasında adaletsizlik bulunduğunu da vurguluyor.
Uluslar arası bilardo topluluğunda kendisinden "Bay Sihir" diye söz ettirmeyi başaran Saygıner, şöyle diyor: "Dünyanın her yerini gezdim ve böyle bir şey görmedim. Türkiye'deki spor, spor değil; burada spor futbol! Spor programları her yerde var. Ama tamamı futbol değil. Dünya Şampiyonasını çeşitli ülkeler canlı yayınlıyor ama Türkiye'de küçücük bir haber olarak yer alıyor. Aslında ayıp olan bu. Türk halkına bu yapılmamalı. Bu bütün alternatif spor dalları için geçerli. Spor önce sağlık için yapılmalı. Bunlar ekranlarda, sütunlarda yer almazsa, çocukları,gençleri spora nasıl motive edeceksiniz? Adam Dünya şampiyonu oluyor ama haberi dahi yayınlanmıyor. Ben kendim için istemiyorum. Ama bunları halk gördükçe motive oluyor, sporcu gördükçe daha çok sorumluluk duyarak motivasyonu artıyor ve 'ben bu sporu yapayım' diyor.
Futbola trilyonlar aktarılırken, Şampiyon olunca devletin kendisine birinde 50, diğerinde de 35 altın verdiğini anımsatan Semih Saygıner, bu bakış açısının değişmesi gerektiğini vurguluyor ve "böyle olmamalı. Devlet bu sporculara üç beş yıl maaş vermeli, bu süre içerisinde yeni başarı getirirse maaşı sürmeli yoksa kesilmeli. Dünya, Avrupa Şampiyonu emekli maaşına bağlanmalı. Başka türlü o sporcunun başarılı olması mümkün değil. İmkansızlıklar içerisinde başarılar yakalanıyor. Adamın biri köyden, kasabadan kalkıyor ve Dünya Şampiyonu oluyor ama yetkililer 'aferin oğlum' demekle yetiniyor. Şaka mı bu?" diyor.
Rakiplerini de hiç bir zaman küçümsemediğinin altını çizen Dünya şampiyonu Saygıner, "Kimse yenilmeye gelmez. Herkes yenmek için mücadele veriyor," diyerek rakiplerinin hakkını teslim ediyor.
Türkiye birincisi Peker: "Bilardo zihnisel bir spor"
Seçmelere katılan sporculardan Türkiye Bilardo Milli Takımı oyuncusu, Dünya 6.'sı ve Türkiye birincisi Muharrem Peker de "ben bu sporu 12 yıldır yapıyorum. Bence bilardo; zihinsel ve insanı rahatlatan çok güzel bir spordur," diyor ve bilardonun kamuoyundaki imajıyla gerçeği arasındaki büyük farktan yakınıyor.
"Halkın bu spora bakış açısı çok olumlu değil. Bu bakış açısını değiştirmeye çalışıyoruz. Halkın bakışı, bilardonun federasyon olması ile büyük ölçüde değişti ama halen yeterli değil. Halen bir kahve sporu olarak bakılıyor. Biz de Şampiyonaları değişik il ve ilçelere taşıyarak, bunun değişik bir spor olduğunu insanlara göstermeye çalışıyoruz," diyen Peker çabaların sonuç vermeye başlamasından hoşnut.
"İnsanlar da bunu kabul etmeye başladı artık. Bu sporun nerede ve nasıl yapıldığı önemli değil. önemli olan yapılması. Bugün İskenderun'da Şampiyona yapılıyor ve her şey normal. Bu vesile ile İskenderun'u görme, gezme fırsatı da bulduk," diyor.
Düzce Birincisi Bulut: "İnsanın bedeniyle zekası arasında iletişim..."
Düzce birincisi Savaş Bulut da bir yıldır oynadığı bilardonun "insanın bedeniyle zekası arasında iletişim kurularak yapılan bir spor dalı," olduğunu söylüyor.
"Önceleri bilardo kahve kültürü olarak görülüyor ve fazla benimsenmiyordu. Ama son yıllarda önemli mesafeler alındı. Bilardonun kahveden çıkartılarak, salonlarının açılması ve kazanılan dünya çapındaki başarıların da bunda önemli etkisi oldu," diyen Bulut "bilardo sporunun gençleri kötü alışkanlıklardan korurken, zeka ve kültürel gelişimine de büyük katkı verdiği" kanısında." Ben severek oynuyorum, oynarken büyük tat alıyorum. ve bugün onun için buradayım," diyor.
20 yıllık oyuncu Kartal."Dünya durdukça bilardo olacak..."
Seçmelere İstanbul'dan katılan 20 yıllık oyuncu Mustafa Kartal da "bilardonun dünyanın en iyi oyun ve sporlarından birisi," olduğu kanısında . Ama halkın bakış açısının olumsuzluğunun "bilgisizlik ve cahillik"ten kaynaklandığını düşünüyor.
"Türkiye, Avrupa ve dünya klasmanında bu sporda önemli bir yerde ve bu alanda ciddi ölçüde bir söz sahibidir. Ben bilardoyu geleceği olan, sonsuz potansiyele sahip spor dalı olarak görüyorum. Yeryüzünde varolduğumuz sürece bu sporun yapılacağını düşünüyorum," diyor Kartal. (EK)