RTÜK, savunmaları yeterli bulmazsa bu yayın kuruluşları da yayın durdurma cezası alacaklar.
Toplamda programlar nedeniyle 2'si radyo 3 yerel yayın kuruluşundan savunma istenirken, 5'ine uyarı cezası verildi. Reklam nedeniyle, Denizli, Aydın ve İzmir' den 4'ü TV toplam 19 yerel kuruluşa uyarı cezası verildi.
3 ulusal TV reklam yayınları nedeniyle uyarılırken 1 kablolu TV'ye uyarı "müstehcenlik"ten verildi.
Savunma reddedilirse yayın durdurulacak
Diyarbakır'dan "Çağrı FM" radyosundan, 3984 Sayılı Yasanın yayın ilkelerini düzenleyen 4. maddesi "a" bendine aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle savunma istendi.
6 Temmuz'daki yayını nedeniyle radyo, "Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı" yayın yapmakla suçlanıyor.
Radyo, aynı zamanda, "Toplumu ayrımcılığa sevk, kin ve düşmanlığa tahrik veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara yer verme" iddialarına (b bendi) da yanıt verecek. Bu gerekçeyle Ankara "Radyo Shema" da, 1 Temmuz'da yer verdiği "Sivas Özel" programından savunma verecek.
Gün TV'ye "uyarı" verildi
Mersin'den yayın yapan "Kanal 2000" televizyonundan ise, 20-21 Nisan günlerinde yayımladığı "Haber Bültenleri" nedeniyle "haksız yere suçladığı, suç işlemeye yönlendirdiği veya korku salacak yayın yaptığı" (k bendi) iddiasıyla savunma istendi.
ATV televizyonu, 12, 16, 18 Ağustos günlerinde; NTV ise 18 Ağustos'ta yer verdiği reklam kuşaklarında "şiddet kullanımını özendirdiği" gerekçesiyle (v bendi) uyarıldılar. CNBC-e televizyonu, 12 Ağustos'taki reklam yayını nedeniyle aynı gerekçeyle uyarıldı.
Aynı gerekçeyle, Diyarbakır "Gün TV" televizyonuna, 1 Temmuz'daki yayını nedeniyle uyarı cezası verildi.
17 Ağustos'taki "Selamlar" adlı yabancı filmde "müstehcenliğe yer verdiği" gerekçesiyle (z bendi) CİNE-5'in de uyarılmasına karar verildi.
Yerel medyaya uyarılar
Osmaniye'den yayın yapan "Çiğdem FM" radyosu ise, 8 Mart günkü haber bülteninde "haksız bir amaç ve çıkara alet olduğu, haksız rekabete yol açtığı" iddiasıyla (j bendi) uyarı cezası aldı.
Ankara "Arifan Radyo", 2 Ağustos'ta yer verdiği "Seher Vakti" adlı programda "Türk milli eğitim ve kültürüne aykırı yayın" (g bendi) yaptığı iddiasıyla uyarıldı.
Ankara "Özgür Radyo" ise, 15 Mayıs'taki müzik programı nedeniyle "eleştiri sınırlarını aştığı" iddiasıyla (ı bendi) uyarıldı. Aynı gerekçe ile Adana'dan yayın yapan "Çukurova TV", 29 Mart'ta yer verdiği "Gündem" programında uyarıldı.
Reklamdan yerellere 19 uyarı
Ayrıca 3984 Sayılı Yasanın Reklamlar, Reklamların Biçimi ve Sunuluşu, Reklamların Yerleştirilmesi ve Program Desteklenmesine ilişkin düzenlemeleri gerekçe gösterilerek Aydın, İzmir ve Denizli'den 4'ü televizyon toplam 19 yerel yayın kuruluşuna uyarı cezası verildi.
Reklam yayınları gerekçe gösterilerek Denizli'den Denizli TV, Denizli Net Radyo, Doğuş FM, Dostlar Radyo, Radyo Ses, ART TV, Deha TV ve Kral FM; İzmir'den Genç FM (Dikili), Radyo Gözde (Bergama), Bergama Süper FM (Bergama), Kermes FM (Bergama), Radyo Mega (Bornova), Dikili FM (Dikili) ve İzmir TV ve Aydın'dan Radyo Gözde, Aymega FM, Megastar ve Bizimeller FM uyarıldı.
"Haber Türk" ve Kanal D televizyonları "reklam" nedeniyle uyarılırken ATV televizyonu savunma verecek.
RTÜK'e yayın bantlarını teslim etmedikleri gerekçesiyle Manavgat'tan yayın yapan Klas TV ve Tekirdağ'dan yayın yapan Radyo Can hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. (EÖ/BB)