Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) bütçesinin rakamsal olarak yüzde 7,4 arttığı, geçen yıla göre bütçe içerisindeki oranının düştüğü ifade edilirken, savunmaya ayrılan bütçe dışı kaynakların ne kadar olduğu kamuoyuna açıklanmadığından rakamların gerçek durumu yansıtmadığı açıklandı.
Meclis'teki bütçe görüşmelerinde de füze kalkanı, Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması konusu ve askerlik şubeleri ele alındı.
13 Aralık'ta Meclis Genel Kurulu'ndan geçen Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bütçesi, Taraf gazetesinden Lale Kemal'in haberine göre; 2011'e göre rakamsal olarak yüzde 7.4'lük artış gösterdi.
Savunmaya ayrılan bütçe dışı kaynakların ne kadar olduğunu vekiller, dolayısıyla da kamuoyu bilmediği için ilan edilen rakamlar tam olarak bilinmiyor.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (TI) ekim ayında yayımlanan "Ulusal Savunma Bütçelerinin Şeffaflığı," başlıklı raporu, Türkiye'nin, orta düzeyde şeffaflık kategorisine bile ulaşamadığını gösteriyor.
2012 bütçesinde en fazla ödeneğin ayrıldığı bakanlıklardan biri olan MSB'nin bütçesi, yüzde 7,4 artışla 2012'de 18,2 milyar TL oldu. MSB bütçesi toplam bütçe ödeneğinin yüzde 5,2'sini oluşturdu. Bu oran, 2011 yılında 16,97 milyar TL ile yüzde 5,4 idi. MSB bütçesi, geçen yıla göre rakamsal olarak artarken, bütçedeki payı azalmış oldu.
MSB bütçesinin, 2012 yılı hedeflerine göre gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içerisindeki payı yüzde 1,3. Bu oran, gizli tutulan savunmaya ayrılan kaynakları içermiyor.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, askeri alandaki kamu harcamalarını tüm vatandaşların bilme hakkının bulunduğunu, milyarlarca liranın kime, hangi silah şirketlerine verildiğini merak ettiğini söyledi.
Kaplan, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın harcamalarının, bu bütçede olup olmadığını, denetlenip denetlenmediğini sorarak, "Bu kalemi açığa kavuşturmazsak, vakfa yapılan transfer kaynaklarını belirleyemezsek, ek kısıtlamaları Genel Kurul ortaya çıkaramazsa, bu Meclisin üstündeki askeri vesayet aynen sürüyor" dedi.
Kaplan'a yanıt veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2002'de 10,21 olan savunma bütçesinin, 2012'de yüzde 10,16 olarak öngörüldüğünü açıkladı.
Şimşek, 2002'de MSB bütçesinin 8 milyar 235 milyon lira, Jandarma Genel Komutanlığının 1 milyar 456 milyon lira, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) 2 milyar 431 milyon lira, Sahil Güvenlik Komutanlığının 92 milyon lira olmak üzere, toplamda 12 milyar 213 milyon lira olduğunu bildirdi. Şimşek, bunun bütçe içindeki payının ise yüzde 10,21 olduğunu belirtti.
2012'de öngörülen rakamların Milli Savunma Bakanlığı için 18 milyar 230 milyon lira, Jandarma Genel Komutanlığı için 4 milyar 914 milyon lira, EGM için 12 milyar 119 milyon lira, Sahil Güvenlik Komutanlığı için 376 milyon lira olmak üzere toplam 35 milyar 639 milyon lira olduğunu belirten Şimşek, bütçe içindeki payının ise yüzde 10,16'yı oluşturduğunu söyledi.
"Füze kalkanı Meclis'te görüşülsün"
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, görüşmeler sırasında, "Generalleri başıboş bıraktınız ya Balyoz'da ya da Ergenekon'da halkın iradesiyle seçilmişleri devirmeye kalktılar. Generallerin görevi bu mudur?" diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Savunma Sanayi Müsteşarlığı bütçesi ile ilgili CHP grubu adına yaptığı konuşmada, "Malatya'ya Füze kalkanı kurulması için müsteşar ile büyükelçi bir mutabakat zaptı imzaladı. Neden bir anlaşma değil de mutabakat zaptı? Çünkü anlaşma olursa meclis gündemine gelmek zorunda" dedi.
Aylar öncesinden ülkenin hedef haline geleceğini söylediklerini belirten Ağbaba "Suriye füzelerini Türkiye'ye çevirdi. İran ilk olarak Malatya'yı vuracağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı da füze kalkanını karşı gerekli önlemleri alacaklarını belirtti. Hedef haline geldiğimiz bu bilgilerle somutlaşmış oldu" diye konuştu.
Ağbaba, füze kalkanı projesinin Meclis'e getirilmesini talep etti.
"NATO'nun amaçları doğrultusunda kullanılacak"
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, füze kalkanı ile ilgili sözleşmenin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yapıldığını, ancak sözleşmenin içindeki maddede bunun Kuzey Atlantik Paktı'na (NATO) devrine ilişkin hükümler olduğunu söyledi.
Yılmaz, "Bunun benzeri 2010 yılında İsrail'de kullanıldı. Dolayısıyla radarın NATO'nun amaçları doğrultusunda kullanılacağı yolunda hiçbir şüphemiz yoktur. Kaldı ki sözleşmedeki maddelere aykırı bir uygulamaya geçilmesi halinde bu sözleşmeyi iptal edebilme hakkımız da var" dedi.
Askerlik şubeleri ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Yılmaz, "Yedeklik yoklamasını, ilk yoklamayı ve askerlik meclisini kaldıracağız. Şu anda sadece günde iki kişinin geldiği askerlik şubelerimiz var. Yıllık 700'ün altında gelenler var. Mesafe de 45 dakikadan az ise ki zaten internet üzerinden yapılacak, o zaman bu askerlik şubelerini açık tutmanın bir faydası olmadığını düşünüyorum" diye konuştu. (AS/HK)