Haberin Kürtçesi için tıklayın
Demans hastası tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk ile ilgili Kobanî davasında verilen tahliye kararına, Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemalettin Şimşek’in yanı sıra müşteki sıfatıyla davaya dahil edilen Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı itiraz etti.
MA’nın haberine göre itirazlar Kobanî davasının görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapıldı.
Suçlama: Tweet destekleyen tweet’i paylaşmak
Savcılık, itiraz dilekçesinde Tuğluk’un Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olmadığını belirtmesine rağmen, “suç sayılan tweeti destekleyen twetler paylaşmak suretiyle MYK üyelerinin eylemlerine iştirak ettiği, böylece meydana gelen olaylardan sorumlu olduğunu” ileri sürdü.
Tuğluk’un 2013 tarihinden bu yana “örgütü destekleyen beyan ve açıklamalarda bulunduğunu” iddia eden savcılık, her ne kadar “örgüt üyeliği” suçlamasıyla hükümlü bulunsa bile bu hükümlülüğünün Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) üye olmasından kaynaklı olduğunu belirtti.
Tutuklu siyasetçiye “yakalama kararı” talebi
Savcılık ayrıca, somut olaylara dayalı kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu ileri sürdü, Tuğluk hakkında verilen tahliye kararına yönelik yapılan itirazın kabulünü ve yakalama kararının çıkarılmasını talep etti.
Oysa Kandıra 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Tuğluk zaten başka bir davadan hükümlü olduğu gerekçesiyle tahliye edilmemişti.
Yapılan itirazları değerlendiren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazları yerinde görmediğinden ayrı ayrı reddine karar verdi. Mahkeme, itiraz konusunda bir karar verilmek üzere dosyayı Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
Ne olmuştu?
Aysel Tuğluk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı görevindeyken, 29 Aralık 2016'da tutuklandı.
Hakkında hazırlanan iddianamede, DTK Eş Başkanlığı döneminde yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri nedeniyle suçlandı.
16 Mart 2018'de kararını açıklayan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Aysel Tuğluk'a "örgüt yöneticisi olmak" iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verdi. Yapılan itirazların ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Tuğluk hakkında verilen hapis cezasını onadı.
Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında da tutuklandı.
Halen Kandıra 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Tuğluk’a Seka Devlet Hastanesinde 15 Mart 2021'de demans tanısı konuldu.
Kobani davasının 1 Ağustos 2022 tarihli duruşmasında ifade vermeye zorlanan Tuğluk, heyetin ısrarlı sorularını, “Ne zaman olmuş, ne olmuş hiçbir şey bilmiyorum ki. Ne için yargılandığımı bilmiyorum” diye yanıtladı.
Tuğluk davanın 5 Ağustos’taki duruşmasında tahliye edildi ancak ilk yargılandığı davadan aldığı ceza gerekçe gösterilerek tahliye edilmedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) de Aysel Tuğluk hakkında tedbir kararı uygulanarak infazının ertelenmesi ve tahliye edilmesine yönelik başvuruda ret kararı vermişti. (AS)