İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında tutuklama talebiyle yakalama kararı çıkarıldı.
Kararın gerekçesi, “Örgüt kurmak” ve “Cebir şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmaya kısmen veya tamamen engellemek.”
Ne olmuştu?
Zekeriya 2004’te İstanbul, Ümraniye'ye atandı ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı oldu. 12 Haziran 2007 Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunduğu iddiasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasını yöneten savcılardan biri oldu.
Öz, Ergenekon Davası henüz tamamlanmadan HSYK tarafından bu davadan alınmış ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne getirilmişti. Şike soruşturmasını da başlatan Savcı Öz, sekiz ay süren soruşturmanın ardından dosyayı Mehmet Berk’e bırakmıştı.
17-25 Aralık 2013'te başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından 29 Ocak 2014'te soruşturma savcısı Celal Kara; 11 Şubat 2014 tarihli HSYK kararnamesi ile de, soruşturma iznini veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün aralarında bulunduğu 166 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi.
HSYK, adli yargı kararnamesiyle Ergenekon davasına bakan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü, özel yetkilerini alarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atadı. Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'ne ise Ergenekon, Askeri Casusluk soruşturmalarını yürüten Fikret Seçen atandı.
12 Mayıs 2015’te Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, açığa aldığı 17-25 Aralık soruşturmalarını başlatan savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç'i meslekten ihraç etti. Daire, 25 Aralık soruşturması şüphelilerinin mal varlıklarına el konulması kararına imza atan Hakim Süleyman Karaçöl'ün de ihraç edilmesini kararlaştırdı.
Kararın gerekçesinde, beş kişinin, “Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri” belirtildi. (AS)