Bu maddeden hakkında soruşturma yürütülen en son kişi ise, "Agos" gazetesinin 5 Ocak 2007 tarihli sayısı için yazdığı "Yeni Yıl Yazısı Gibi" başlıklı makalesi nedeniyle yazar Aydın Engin oldu.
Aydınlar: 301 kaldırılsın
TCK'nin 301 maddesinin kaldırılması için dün (19 Şubat) Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan yazar Vedat Türkali, "Ben politikacı değilim ama ülkemin sorunlarına da yabancı değilim" dedikten sonra, 301'in aydınlar üzerinde büyük tahribatlara neden olduğunu, bu yüzden mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi.
Aralarında Sennur Sezer, Vedat Türkali, Akın Birdal, Celal Başlangıç ve Ümit Kardaş'ın da bulunduğu aydınlar adına ortak basın metnini Avukat Kemal Aytaç okudu.
TCK'nin 301 maddesinin, yasanın tasarı aşamasından itibaren hep tartışma gündeminde olduğunu söyleyen Aytaç, kalıcı bir çözüm için maddenin kaldırılması ve TCK ve TMY gibi yasalarda ifade özgürlüğü önünde engel oluşturan ilgili tüm yasaların gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Engin: Savcı şikayeti çöpe atmalıydı
Recep Akkuş isimli şahsın şikayeti üzerine Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma nedeniyle gazeteci Aydın Engin dün (19 Şubat) Şişli Adliyesi'ne gelerek savcıya ifade verdi.
İfade verdikten sonra gazetecilere açıklama yapan Engin, yanlış anlaşılması mümkün olmayan bir yazı nedeniyle hakkında şikayetçi olunduğunu, suç duyurusunun "ya inadına ya da kültür düzeyi düşük olduğu için" yapılmış olabileceğini söyledi.
Soruşturma açılmasını da eleştiren Engin, "Bana sorarsınız savcının bu suç duyurusunu gördüğünde çöp kutusuna atması gerekirdi" dedi.
"Türkiye'de mizahi yazı yazmanın riskleri var"
Gazeteci Engin, "Bu tür ihbarcılığı meslek haline getirmiş grubun adını dahi bilmediğim bir üyesini ciddiye alıp soruşturma açılmış. Bu konuda bir gazeteciye soruşturma açılmasını utanç verici buluyorum." diye konuştu.
"Mizahi yazı yazmanın riskleri var Türkiye'de" diyen Engin, soruşturma konusu yazısında, siyasilerin düşünce özgürlüğünün önüne zincir örmemesi gerektiğini anlattığını, "Fransa'ya gidip 'Ermeni soykırımı yoktur' desem bu yasayı çıkaracak Fransız hükümeti bana o yüzden ceza verecek. Ben Türkiye'ye geldiğim de 'Ermeni soykırımı vardır' desem bana yine ceza verilebilir" diye yazdığını açıkladı.
Akkuş bu kez Aydın Engin'i şikayet etti
Daha önce başka kişiler hakkında suç duyuruları yapan Recep Akkuş, yazısının yayımlanmasından dört gün sonra gazeteci Aydın Engin hakkında suç duyurusunda bulundu.
Akkuş daha önce, Agos gazetesi yazarı Taner Akçam, sorumlu yazı işleri müdürü Arat Dink ve gazete imtiyaz sahibi Serkis Seropyan, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ve Ermeni Kiliseleri lideri Karekin II hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. (EÖ/KÖ)