Suruç Devlet Hastanesi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Mehmet Çelik, 15 Aralık 2001 günü nöbette iken 03.30 sıralarında Suruç Cezaevi'nde görevli yedi asker, Suruç Cezaevi'nde adli bir suçtan hükümlü bulunan Mehmet Kaydan'ı hastaneye getirdi. Kaydan'a kalp krizi veya iç kulak kanaması geçirdiği teşhisini koyan Dr. Çelik, hastanedeki teknik yetersizlikler nedeniyle bazı testlerin Şanlıurfa'da yapılabileceğini belirterek sevk etmek gerektiğini söyledi.
Evraksız sevk olmaz
Ancak cezaevinden evraksız getirilen hükümlüyü bu şekilde sevk edemeyeceğini belirten Dr. Çelik, askerlerden savcılıktan gerekli belgeleri getirmeleri halinde rapor ve sevk evrakını yazabileceğini söyledi.
Bunun üzerine askerler Kaydan'la birlikte hastaneden ayrıldı. Bir süre sonra savcı Hasan Mete Uyanık Çelik'i telefonla aradı, hükümlü Kaydan'ı sevketmesini istedi.
Bayramı cezaevinde geçirdi
Çelik, savcıya evraksız sevk işleminin kanun ve usule aykırı olduğunu belirtince tartışma çıktı. Çelik'in iddiasına göre savcı, "Senin bacaklarını kırdırırım" deyince, o da "Benim 6 kardeşim var. O zaman onların ne yapacağını bilemem" yanıtını verdi.
Ertesi gün gözaltına alınan Çelik, bir gün sonra savcılıkta ifadesi alındıktan sonra "Hakaret ve tehdit" iddiasıyla tutuklanması istemiyle Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Çelik hakkında "Suçun toplumda infial uyandırdığı" gerekçesiyle tutuklama kararı verildi.
Tutuklamaya itiraz da reddedildi
Çelik'in avukatı Fatma Zehra Uma, tutuklama kararına itiraz etti. Tutuklama kararını veren hakimin Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olması nedeniyle itiraz dilekçesi üst makam olan Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak burada da, suçun toplumda infial uyandırdığı gerekçesiyle ret kararı verildi.
4 gün sonra tahliye
Suruç'taki hakim ve savcıların, başvurması halinde serbest kalacağı şeklinde haber göndermesi üzerine Çelik ikinci itirazını yaptı. Bu kez, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye kararı verildi.
Hakim ve savcılara suç duyurusu
Kendisini tutuklayan hakimin kararıyla serbest kalan Dr. Çelik hakkındaki 14 Mart günkü duruşmasından sonra tutuklama kararı veren savcı ile diğer hakim ve savcılar hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Çelik'in avukatı Mehmet Kaya, savcı Uyanık'ın yetkisini vasıtasıyla; müvekkilini tutuklayan ve tutuklama kararına itirazı reddeden Suruç ve Şanlıurfa'daki savcı ve hakimlerin de, "dosyayı tek taraflı ele alarak mesleki dayanışma içerisine girmek vasıtasıyla" görevlerini kötüye kullandıklarını öne sürdü.
Kaya, suç duyurusunda bulundukları savcı ve hakimler hakkında soruşturma açılması için Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na da başvuruda bulundu. (MZ/NM)