Emek Partisi (EMEP) Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç, el bildirilerinde "w" harfi bulunduğu ve "Newroz" yazdığı için beraat etti ama Deniz Gezmiş ve devrimci gençlerin işkencelerden geçirildiklerini açıkladığı için hakkında yeni bir dava açıldı.
Tunceli Belediyesi Konferans Salonu'nda 11 Kasım 2007 tarihinde yaptığı panel konuşmasında, "suç ve suçluyu övmek" iddiasıyla suçlanan Tunç, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Şahin'in kaleme aldığı iddianameye göre, iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
Oysa daha 11 Mart'ta Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ı anmak için söylenen benzer sözleri "suçluyu övmek" olarak değerlendirmemiş ve Gökhan Türkan, Sancar Yamaç ile Zekai Sarıca ile ilgili beraat kararı vermişti.
Gezmiş'lere baskıları kınamaya "övgü" davası
Tunç, "Demokrasi isteyenler, az buçuk insan hakları, refah, huzur isteyenler ve kardeşçe bir arada yaşamayı savunanlar Mustafa Suphi'lerden başlayarak Deniz Gezmiş'lere, İbrahim'lere Mahir'lere Erdal Eren'ler ya cezaevlerinde çürütülmüş, ya işkencelerde sakat bırakılmış, ya da zorla baskı altına alınmıştır" dediği için yargılanacak.
Savcıya ifade veren Tunç, "Deniz Gezmiş, İbrahim, Mahir, Erdal Eren gibi isimlerin tarihi kişilikler olduğunu, bugün Meclis kürsüsünde bile bu insanların konuşulduğunu, bu kişilerin televizyonlarda dizilerinin yapıldığı, eylemlerin övülmesi biçiminde bu kişilerden söz etmediği, Gezmiş ve Eren'in idam edilmiş olmaları dolayısıyla bu örnekleri verdiğini" ifade etti.
"W" harfinden Tunç ve Aytaç'a beraat
EMEP temsilcisi Tunç, ile eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanı Hıdır Aytaç, geçen yıl Newroz kutlamaları öncesi dağıttıkları el bildirilerinde "w" harfi bulunduğu ve "Newroz" yazdığı gerekçesiyle açılan davada beraat ettiler.
Türkiye'de 'w' harfinden dolayı miting ve etkinliklerin yasaklandığına dikkat çeken avukat Barış Yıldırım, verilen kararın örnek bir karar olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dışında hiçbir yerde sadece bir harften dolayı insanların yargılanmadığına ve etkinliklerin yasaklanmadığına dikkat çeken Yıldırım, "Yasada etkinliklerde Türkçe'den başka dilin kullanılamayacağı söyleniyor. Ama burada etkinliğin dili farklı değil ki, sadece kullanılan bir harf söz konusu. Newroz kelimesi de Türkçe değil ve özel isimdir. Özel isimler değiştirilemez" dedi.
Tunceli Asliye Ceza Mahkemesi, 2007 Newroz kutlamaları öncesi dağıttıkları el bildirilerinde 'Newroz' kelimesinin 'w' harfiyle yazılması nedeniyle Tunç ile Aytaç hakkında 17 Ekim 2007 tarihinde dava açılmıştı.
Siyasi Partiler Kanunu'nun 81/c maddesi olan "Siyasi partiler etkinlik, döviz ve pankartlarında Türkçe dışında dil kullanamaz" maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle Tunceli Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan davada mahkeme, söz konusu harfin kullanımının suç olmadığını açıkladı. Mahkeme, gerekçeli kararını daha sonra açıklayacak. (EÖ/GG)