Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına destek verdikleri gerekçesiyle yargılanan Beyza Üstün ve Murat Çelikkan hakkında savcı mütalaa verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda savcı Ömer Karakaya, Üstün ve Çelikkan’ın “Terör örgütü propagandası yapmak” suçuyla ilgili Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2, maddesinden 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Her iki dava da sanık avukatlarının esas hakkında savunma için süre talep etmesi üzerine 16 Mayıs’a bırakıldı.
Mahkeme, Davaların bir diğer sanığı Gazete hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın dosyasının 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gazetenin yönetici ve danışma kurulu üyelerinin yargılandığı ana davayla birleştirilmesine olumlu yanıt verdi.
Haberler iddianamede
Savcı, Beyza Üstün ile ilgili iddianamede, Üstün’ün nöbetçi yayın yönetmeliği yaptığı 21 Mayıs 2016 tarihli Özgür Gündem gazetesindeki şu içeriklere yer verdi:
“Korkaklar Hergün Ölür Kahramanlar Ölümsüzdür "başlıklı yazı içeriği ve görseli, " Nisebin Sendromuna Çara Bulunamıyor ", " Şimex'te Aralıksız Direniş", " Direnişle Özgürlüğe Yürüdüler" Hep Mücadelemizin En Önünde Giderdi ", " Burada Kalacağım Diyerek Ölümsüzleşti” başlıklı yazılar”
Savcı, Murat Çelikkan ile ilgili iddianamede, Çelikkan’ın nöbetçi yayın yönetmenliği yaptığı 24 Matıs 2016 tarihli Özgür Gündem gazetesinden alıntıladığı içeriklerden bazıları şöyle:
“Türkiye ve Kiirdistan kamuoyunda 'Kayıp Asker' olarak umman Osman Karadeniz (Kurtay Amed), İzmir'deki askeri birliğinde 5 Haziran 2015 yılında HDP mitingine yapılan bombalı saldırıya tepki gösterdiği için askerler tarafından darp edilmişti. Bu olayın ardından. Denizli'ye gönderilen Karadeniz. II Haziran’da askerlikten firar ederek PKK’ye katıldı. 26 Aralıkta Merdin'in (Mardin) Kerboran (Dargeçit) ilçesinde yaşanan çatışmada hayatını kaybeden Karadeniz'i ailesi anlattı...."
"....Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre heronun düşürülmesinin ardından bölgeye gönderilen kobra tipi helikopter ise darbelendi. Ağır darbe alan helikopterin ilçe Alay/ Komutanlığı'na iniş yaptığı belirtilirken, köye yakın kırsal alan, ilçe Alay Komutanlığı ve Efeler Taburundan havan, obüs ve top atışlarına tutuldu...”
Savcı, bu içerikte ve ayrıca diğer içerik ve görsellerde örgüt propagandası yapıldığını iddia etti. Dayanak olarak 5187 Sayılı Basın Kanunun "Cezai Sorumluluk" başlıklı maddesini gösterdi.
Savcıdan aynı cümleler
Savcı, her iki iddianamede de örgüt propagandası cezası talebini aynı ifadelerle talep etti
“İçeriklerde PKK/KCK terör örgütünün ve bağlı alt yapılanmaların, örgüt mensuplarının eylem ve faaliyetlerinin meşru gösterildiği, övüldüğü, bu eylemlerin kitleler nezdinde itibar görülmesinin amaçlandığı, açıkça gazetedeki tüm haber ve içeriklerin terör örgütü PKK eylemlerini meşrulaştırma, övme amacına yönelik olduğu, silahlı saldırıyı/isyanı, şiddeti, baskıyı öven/teşvik eden bu içeriklerin yayınlanmasının düşünce ve ifade hürriyeti veya basın hürriyeti kapsamında değerlendirilmeyeceği Kovuşturmaya konu edilen yazı içeriklerinin bütün halinde terör örgütü PKK nın propagandası mahiyetinde olduğu…”
Avukatlar süre talep etti
Çelikkan’ın avukatı Emel Ataktürk, “Basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin dosyaları değerlendirirken AİHM iki usule dikkat ediyor; birincisi terörü destekleyip desteklemediği, suçu övüp övmediği hususuna dikkat ediyor” dedi.
Özgür Gündem gazetesinin iddianamenin tersine, barış silahların susması gibi yayın yaptığına ilişkin kolaj hazırlamak istediklerini” belirterek süre talep etti.
Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Davaları
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başladı. 7 Ağustos 2016'da sona erdi.
* Kampanyaya 56 kişi katıldı.
* Katılanlardan 50’sine soruşturma açıldı, soruşturma açılanlardan 36’sının dosyayı davaya dönüştü.
* Davalar 13. ve 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
* 13. Ceza Mahkemesi davaları birleştirirken 22. Ceza davaları ayrı ayrı yürütüyor.
* Özgür Gündem soruşturması kapsamında tutuklanan 36 davanın hepsinde gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya tüm davalarda sanıktı. Ancak Kızılkaya'nın tüm davalardaki dosyası ayrılarak 23. Ağır Ceza'da görülen Özgür Gündem Ana Davası ile birleştirildi.
* 36 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklanmış, 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı.
* Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin’in davaları birleştirildi.
* Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları birleştirildi.
* Hakkında soruşturma açılan 50 Nöbetçi Yayın Yönetmeni’nde 11’i hakkında takipsizlik kararı verildi.
* Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü.
* Şanar Yurdatapan ve İbrahim Bodur'un davaları karara bağlandı. Her iki yayın yönetmenini ayrı ayrı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6/2. maddesinden hapisten 6 bin TL para cezasına; TMK 7'den 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
* Özgür Gündem soruşturması kapsamında gazetenin Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan da tutuklanmıştı. İki isim, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile birlikte 29 Aralık 2016'da tahliye edildi. Özgür Gündem İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 3 Ocak'ta tutuklandı. Dava kapsamında Kızılkaya ile Sancılı hala tutuklu.
* Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanları 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrıca yargılanıyor. Bu davada Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Zana Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası istendi. (BK/HK)