9 Şubat günkü duruşmada ifade vermesi için zorla getirilmesine karar verilen gazeteci Karakurt, ifadesinde, dünyanın çeşitli yerlerinde aynı nitelikte haberler yaptığını belirterek bunun haberciliğin bir gereği olduğunu söyledi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesinin ardından Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava, sanık gazeteci ve avukatının esas hakkında savunma yapmaları için ertelendi.
Karakurt: Propaganda sayılabilecek en ufak durum yok
Bugünkü (Cuma) duruşmaya sanık gazetecilerden Karakurt ve avukatı Yücel Döşemeci katıldılar. Duruşmada Mahkeme Başkanı Muhterem Bulut, Karakurt'a yasal haklarını hatırlattıktan sonra gazetecinin iki sayfalık dilekçesinin dosyaya koydu.
Gazeteci Karakurt, verdiği ifadede, Kandil Dağı haberinin kendisinin ilk haberi olmadığını, 1994'te Cezayir'de bir örgütün yöneticileriyle görüşen, savaş sırasında Bağdat ve Felluce'ye giren tek gazetecinin kendisi olduğunu, Romanya'da PKK varlığıyla ilgili yaptığı haberin Başbakan Çiller tarafından Romanya Başbakanı'na belge olarak gösterildiğini hatırlattı.
Üç ay önce Almanya'da örgütten kaçan bir genç kızla karşılaştığını söyleyen Karakurt, genç kızın kendisine, Kandil haberinden çevresine kaçma nedenlerini anlatmak için yararlandığını söylediğini ifade etti.
Gazetecilik görevini yaptığını açıklayan Karakurt, örgüt propagandası sayılabilecek en ufak bir durum bulunmadığını savunarak, haberden TGC'nin haber-röportaj ödülünü kazandığını söyledi.
Savcı Karaçal, TMY'den ceza istedi
Hasan Kılıç ve Necdet Tatlıcan'ı sorgulamaktan vazgeçen mahkeme, ardından, esas hakkındaki mütalaasını sunması için Savcı Ömer Karaçal'a söz verdi.
Savcı Karaçal, Karakurt'un röportajının ve röportajlarla birlikte yayımlanan fotoğrafların örgüt propagandası yapacak şekilde basıldığını savunarak, Karakurt, Kılıç ve Tatlıcan'ın Terörle Mücadele Yasası'nın 6/2 maddesinden cezalandırılmalarını istedi.
Mahkeme, Av. Döşemeci'nin talebi doğrultusunda, esas hakkında savunmanın hazırlanması için süre verdi ve davaya 21 Eylül, saat 9.10'da devam edilmesine karar verdi.
25 Ekim'de İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, "terör örgütü açıklamasına yer verdiği" ve "terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle 5 yıl hapis ve para cezası istemiyle yargılanan Karakurt ile ilgili görevsizlik kararı vermişti.
Üç gazeteci röportajdan mahkemelik
Gazeteciler, 10 Ekim'de Hürriyet Pazar ekinde çıkan "Kandil'de kadın bilinci Kürtçülüğü aştı" başlıklı röportaj nedeniyle yargılanıyorlar. Örgüt yöneticilerinden Murat Karayılan'la röportaj yapan Karakurt, röportaja eşlik eden haberinde de yıllardır Kandil Dağında kalan militanların yaşamlarındaki değişikliklere değinmişti.
Haberin yayımından sonra polisin Karakurt'un evini araması basın meslek örgütlerinin tepkisini çekmişti. Kuruluşlar, polis aramasını "haber kaynağına yönelik bir saldırı" olarak değerlendirmişti. (EÖ/KÖ)