Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gazeteci Hasan Cemal’in, 4 Aralık 2015 tarihli “Silvan’dan: Bizi acılara ve ölümlere o kadar alıştırdılar ki…” başlıklı köşe yazısı nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Cemal’in üzerine atılı suçlama gereğince cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme, sanık ve avukatı Fikret İlkiz’e esasa karşı savunmalarını bildirmeleri için süre vererek duruşmayı 7 Mayıs, saat 16.45’e bıraktı.
Dosyalar birleştirilmedi
Duruşmada Hasan Cemal ve avukatı Fikret İlkiz’in yanı sıra çok sayıda gazeteci hazır bulundu.
Hasan Cemal’in 3 yıl önce kaleme aldığı yazıda ismi geçen Gülsuma Güçer, Mehmet Ali Dünser ve dönemin Silvan Belediye Eş Başkanı Zuhal Tekiner’in soruşturma konusu suçlamadan beraat ettiğine ilişkin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenen belgelerin dosyaya girdiği görüldü.
Mahkeme, Cemal’in 22.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yine “örgüt propagandası” suçlamasıyla görülen davasından ceza almış olması gerekçesiyle iki dosyanın birleştirilmesinin hukuken mümkün olmadığı yönünde karar verdi.
Savcı mütalaasını açıkladı
Kovuşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını belirten duruşma savcısı, esas hakkında mütalaasını açıkladı.
Cemal’in Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesinin 1. cümlesinde düzenlenen “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi.
Avukat Fikret İlkiz, mütalaanın iddianamenin ve mahkemenin yazdırdığı ara kararın tekrarı olduğunu belirterek “Yazılı cevabımızı sunmak istiyoruz. Süre talebimiz var” dedi.
Mahkeme, sanık ve müdafine süre vererek duruşmayı 7 Mayıs’a bıraktı.
Ne olmuştu?
Hasan Cemal, 4 Aralık 2015’te T24 haber sitesinde yayınlanan “Silvan’dan: Bizi acılara, ölümlere o kadar alıştırdılar ki...” başlıklı yazısında Gülsuma Güçer, Mehmet Ali Dünser ve dönemin Silvan Belediye Eş Başkanı Zuhal Tekiner ile yaptığı görüşmeleri ve Silvan’daki gözlemlerini kaleme almıştı.
12 Şubat 2016’da Silvan Cumhuriyet Savcısı Tuba Köse; Güçer, Dünser, Tekiner ve Hasan Cemal hakkında fezleke hazırladı. Yazıda adı geçen üç ismin “propaganda ve suç ve suçluyu övme suçunu işledikleri anlaşıldığından” cezalandırılmalarını talep ederek dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Aynı savcı, Hasan Cemal için ise yetkisizlik kararı verdi. “Suçu ve suçluyu övmek”, “suç işlemeye alenen tahrik etme”, “hakaret” ve “terör örgütü propagandası” suçlarını işlediğini ileri sürerek dosyayı İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Silvan Cumhuriyet Savcısı Tuba Köse’nin hazırladığı fezlekeyi aynen tekrar ederek iddianame hazırladı ve üç kişi Diyarbakır 4. ACM’de yargılanmaya başladı. Dava sonucunda Güçer beraat etti, Dünser’in dosyası ayrıldı, Tekiner’e ise “örgüt propagandası” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin Tekiner hakkında verdiği mahkumiyet kararını bozdu. Dosyayı tekrar inceleyen Diyarbakır 4. ACM 14 Temmuz 2017’de Tekiner’in beraatına hükmetti.
Hasan Cemal’in dosyasında ise İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da yetkisizlik kararı verdi. Dosyanın gönderildiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya Türk Ceza Kanunu 301. Maddesine aykırılıktan devam edilmesi istemiyle Adalet Bakanlığı’ndan izin istedi. Ancak bakanlığın istemin gerekçesini ayrıntısıyla ifade etmesi için dosyayı savcılığa geri göndermesi üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 14 Haziran 2016’da yetkisizlik kararı vererek dosyayı Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
Her iki savcılık tarafından yetkisizlik kararı verilmesi üzerine Bakırköy 1. ACM “yetkili merci tayinini” yaparak soruşturma konusu olayla ilgili savcılık olarak Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı’nı tespit etti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Silvan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke doğrultusunda iddianame hazırlayarak Cemal’in TMK 7/2’ye aykırılıktan cezalandırılmasını istedi.
Diyarbakır 9. ACM yetkisizlik kararı vererek dosyanın görevli ve yetkili İstanbul ACM’ye gönderilmesine karar verdi.
Hasan Cemal hakkındaGazeteci, yazar. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Gazeteciliğe 1969'da Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı. Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı, Günaydın, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Cumhuriyet gazetesinde Ankara temsilciliği ve genel yayın yönetmenliği yaptı. 1998 itibariyle çalışmaya başladığı Milliyet gazetesinden 15 yıl sonra dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Batsın bu gazetecilik” sözlerini eleştirdiği yazısı yayınlanmayınca ayrıldı. Halen t24’ta yazılar yazıyor. Bağımsız Gazetecilik Platformu P24'ün kurucu başkanı. Yayımlanmış 12 kitabı var. |
(TP)