* Fotoğraf: Melike Gallenkuş – İstanbul / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sanatçı Ferhat Tunç, savcılığa verdiği ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Tunç, dün akşam saatlerinde Almanya’dan geldiği İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmış, Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından bu sabah Bakırköy Adliyesi’ne götürülmüştü.
Burada, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla, hakkındaki soruşturmanın bulunduğu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ifade veren Tunç serbest bırakıldı.
İki ayrı soruşturma dosyası var
Avukat Fatma Hopikoğlu, soruşturmayla ilgili bianet’e yaptığı açıklamada, Tunç ile ilgili iki ayrı soruşturma dosyası olduğunu, kendilerine detaylı bilgi verilmediğini söyledi:
“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında Tunç ile ilgili iki ayrı soruşturma dosyası var. Biri, Sur’un yıkımına dair aydınların yaptığı basın açıklamasında söyledikleriyle ilgili.
“Bu açıklamanın mahiyeti tarihi eserlerin korunması olmasına rağmen, bu konuşmasıyla ilgili ‘örgüt propagandası’ suçundan soruşturma başlatılmış. Dosyanın içeriği sadece bu konuşma.
“İkinci soruşturma dosyasına dair de bugün, Demokratik Toplum Kongresi toplantılarına katılıp katılmadığı soruldu.
“Tunç ise Halkların Demokratik Kongresi üyesi olduğunu, DTK toplantılarına katılıp katılmadığını ise hatırlamadığını ifade etti.”
Ferhat Tunç hakkında adli kontrol kararı uygulanmadı.
Adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan Ferhat Tunç, “Ben yurtdışında yaşamak istemiyorum. Bedeli ne olursa olsun. Bu ülkede sanat yaptık, bu ülkede barış için kardeşlik için şarkılarımızı söyledik. Cezaevinde de olsak burada yaşayacağız. Burada yaşamımı sürdürmek istiyorum. Bu ülkeyi, bütün insanları seviyorum” dedi.
Propaganda suçlamasında ceza almıştı
Sanatçı Ferhat Tunç hakkında, Twitter hesabındaki paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı dava 25 Eylül 2018’de sonuçlanmıştı.
İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi Tunç’a 1 yıl 11 ay 12 günlük hapis cezası verdi.
Mahkemenin gerekçeli kararında Rojava'da IŞİD tarafından öldürülen Aziz Güler'in anılması ve Tunç'un "Tecrit son bulmalı" şeklindeki mesajı delil olarak yer aldı. Mahkeme heyeti, “Sanığın örgütün elebaşı için taleplerde bulunduğu anlaşılmıştır” ifadesini kullandı.
Tunç’a bu cezanın ardından, “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla başka bir dava daha açıldı. Tunç’un 2016’da attığı 10 ayrı tweet nedeniyle soruşturma başlatan Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianame, Büyükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. Yargılama sürüyor. (AS)