İstanbul'un Ümraniye Semti'ndeki bir gecekonduda 12 Temmuz 2007 tarihinde el bombaları bulunmasıyla başlatılan Ergenekon Operasyonu kapsamında şu ana kadar 39 kişi tutuklandı.
Bu arada, operasyonla ilgili adliye sürecini haberleştiren, örgüt veya operasyonu değerlendiren, röportajlar yapan gazeteciler hakkında "gizliliği ihlal" iddiasıyla soruşturma ve kovuşturma yürütülüyor.
Adliye işlemlerini haberleştiren "Cumhuriyet"e dava yok
"Ergenekon" ile ilgili yayınlardan hakkında çok sayıda soruşturma açılan ve ön ödemeli para cezaları tebliğ edilen Cumhuriyet gazetesi, 29 Ocak 2008 tarihli sayıda, "Ümraniye soruşturmasında Hayal'in avukatı ve Kömürcü'nünde aralarında bulunduğu dokuz kişi için yeniden yakalama emri istendi" şeklindeki habere yer verdiği için de soruşturmalık oldu.
Ancak Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Şubat'ta, haberin mahkeme işlemleriyle sınırlı olduğunu açıklayarak, gazete yetkilileri İbrahim Yıldız ve Güray Tekin Öz hakkında dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi.
Savcılık: Gerekçesiz yayın yasağı AİHM'e uygun değil
Savcı Muhittin Ayata'nın aldığı kararda, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği yayın yasağı kararında 5187 Sayılı Basın Yasası'nın 3/2 maddesindeki yayın yasağını gerektiren kelimeleri peş peşe yazılarak herhangi bir gerekçe gösterilmediği, buna karşın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2002'ye ait Gaweda-Polonya kararında "Mahkemenin kısıtlamaları açıkça yazılmalı" şeklinde karar verildiğine işaret etti.
"...Tutuklama günü, ifadeye sevk edilenler, ifadesi alınanların mahkemeye sevkleri, sevk edilenlerin serbest bırakılmaları ve tutuklanmaları, tutuklananların isimlerinden bahsedilmesi kamuyu ilgilendiren güncel konu olduğundan, aydınlatmak gayesiyle bilgi vermesinin, basın özgürlüğü çerçevesinde açıklanmasından ibaret olduğu anlaşıldı."
Birer soruşturma da bianet.org ve Evrensel'e
Savcı Ayata, bianet.org sitesinde Ergenekon Operasyonu'yla ilgili bir yazısı nedeniyle yazar Serdar Değirmencioğlu hakkında "yayın yasağını ihlal" iddiasıyla da soruşturma açmıştı.
Sitede 30 Ocak'ta çıkan "Asıl Tehlikelerin Yanında Bu Tutuklamalar Nedir ki?" başlıklı yazısında Değirmencioğlu, "Ergenekon operasyonuyla ilgili yayın yasağını gerçekten umursayan bir yayın organı var. Yeniçağ gazetesi. Ülkeyi kuşatan dış güçlerin yarattığı tehlikeler dururken, Gladio, Susurluk, Ergenekon, derin devlet, suikast, ne önem taşıyabilir?" diye sormuştu.
Yazıya kaynak göstererek yer veren Günlük Evrensel gazetesi de soruşturmaya dahil edilmişti. (EÖ/GG)