Engin Çeber'in işkence sonucu ölmesiyle ilgili davada, yeni görevlendirilen savcı yalnızca iki sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
bianet'in avukat Taylan Tanay'dan aldığı bilgiye göre, Bakırköy Başsavcılığı'nın görevlendirdiği davaya bakan yeni savcı Muammer Çalık, bugünkü duruşmada esas hakkındaki görüşünü verdi; 60 sanıklı davada yalnızca Metris Cezaevi gardiyanları Sami Ergazi ve Selahattin Apaydın için bu cezayı istedi. Tanay, "Geriye kalan sanıklar için, ya beraat ya da ertelenebilir cezalar istendi. Bu, işkencenin cezasız kalması demek" diye konuştu.
Davada, 39 gardiyan, üç cezaevi müdürü, 13 polis, cezaevinde görevli dört asker, bir cezaevi doktoru yargılanıyor.
Dava sanıkların son savunmalar için 31 Mayıs'a ve izleyen günlere erteledi.
Ertelenebilir cezalar
Tanay'ın verdiği bilgilerden bazıları şöyle.
Polislere beraat: Savcı, İstinye Şehit Muhittin Bodur polis merkezinde görevli polislerden 10'u hakkında "delil yetersizliğinden" beraat istedi. 3 polisi "kasten yaralamak"la suçladı. Davanın önceki savcısı Mustafa Kemal Öztürk, işkence suçlamasıyla yeniden savunma istemişti.
Jandarmalara beraat: Dört jandarma hakkında, kasten yaralamadan dava açılmıştı. Ancak savcı Öztürk bunlar hakkında da işkenceyle ilgili işlem istemişti. Yeni savcı Çalık "her ne kadar içeri copla, palaskayla girmişlerse de herhangi bir yaralamaya neden olup olmadığı bilinemediğinden" beraatlerini istedi.
Cezaevi doktoruna ve müdürüne "görevi kötüye kullanma": Savcı Çalık doktor Yemliha Söylemez ve müdür Fuat Karaosmanoğlu hakkında "görevi kötüye kullanmak"tan ceza istedi. Başgardiyanlardan Nihat Kızılkaya hakkında da "kasten yaralamak" suçlamasıyla 1,5 yıl ceza istendi.
Tanay, yaklaşık 18 aylık dava boyunca kamera görüntüleri, tanık beyanları, bilirkişi raporları, adli tıp raporlarının işkenceyi bulguladığını, ama savcının bu tutumunun "işkenceye sıfır toleransa uzak olduğunu" gösterdiğini söyledi. Tanay, Bakırköy Başsavcılığı'na neden yeni bir savcı görevlendirdiğini soracaklarını da ekledi.
İşkenceyi ayrıntılarıyla anlatmışlardı
Çeber'le birlikte gözaltına alınan ve polis merkezinde işkence gören Aysu Baykal, Özgür Karakaya ve Cihan Gün 28 Eylül 2008'de, Ferhat Gerçek'i vuran ve felç kalmasına neden olan polisin hâlâ tutuklanmamış olmasını protesto ettikleri basın açıklamasının ardından gözaltına alınmışlar, ertesi gün mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Gün ve Karakaya, Şehit Muhsin Bodur polis merkezinde ve Metris Cezaevi'nde yapılan işkenceyi ayrıntılarıyla anlatmıştı.
Cezaevinde de işkence yapılan Çeber, 10 Ekim'de yoğun bakımda olduğu Şişli Etfal Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.
Adli Tıp raporunda Çeber'in işkence sonucu öldüğü vurgulanmıştı. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de işkenceyi kabul etmiş ve özür dilemişti.
Çeber ve arkadaşlarının polisler tarafından elleri kelepçeli halde yerde oturtulurken, bazı polislerin kendilerine tekme atarkenki görüntüleri basına yansımıştı. (TK)