Gazeteci Görmüş'ün Anayasa'nın 39. Maddesi ve 5237 Sayılı TCK'nın 127. Maddesi uyarınca dile getirdiği iddiaları ispat hakkı bulunduğunu vurgulayan Savcı Süleyman Aydın, temyiz dilekçesinde şu ifadelere yer veriyor:
"Bu düzenlemelere göre; isnat edilen fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunması halinde sanığa ispat hakkı tanınmaktadır. Davamıza konu olan olayın ispatında kamu yararı bulunduğu ve buna göre de sanığın ispat hakkının bulunduğu açıktır..."
Görmüş: Savcının argümanları yerine ve sevindirici
Darbe girişimleriyle ilgili ifadelerin geçtiği günlüklerin Özden Örnek'in bilgisayarından çıktığına ilişkin Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği belgenin mahkemeye getirilmesi yönündeki müdahil avukatlar ve savcı Aydın'ın talebine rağmen mahkeme, "hakaret ve iftira suçunun unsurları oluşmamıştır" diyerek 11 Nisan'da gazeteciyi beraat ettirmiş ve günlüklerin gerçek olup olmadığını araştırmaya yanaşmamıştı.
Temyiz dilekçesinde Savcı Aydın, bunun "davanın en önemli delili" olduğunu ve bunun ortaya çıkarılmasının "kamusal yarar" taşıdığına yer veriyor. Yargılama sırasında da savcı, duruşmanın genişletilmesini istiyordu.
Baskılar sonucu Nokta dergisi kapandığında Taraf gazetesi için yazmaya başlayan gazeteci Görmüş, medyakronik.com sitesinde, yargılama sırasında günlüklerin araştırılmasını talep etmelerine rağmen mahkemenin bunu kabul etmediğini, savcının temyiz başvurusunda dile getirdiği argümanları yerinde ve sevindirici bulduğunu açıkladı.
İki darbe planı
Emekli Oramiral Örnek, haftalık Nokta dergisinde yayımlanan "Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı. 2004'te iki darbe atlatmışız!" haberi nedeniyle Görmüş hakkında "iftira" ve "hakaret" iddiasıyla dava açmıştı.
Altı yıl sekiz ay hapisle yargılanan gazeteci, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 29 Şubat'ta yargılandığı duruşmaya üç çanta dolusu ve 3 bin sayfalık delil dosyalarıyla gelmişti.
Ancak mahkeme, "bilgisayar çıktısı olarak sunulan günlük olduğu iddia edilen belgeleri" iade ederek, "günlüklerin CD olarak getirilmesini" istemişti. Görmüş de günlüklerin bir kopyasını iletti. (EÖ/EZÖ)