Haberîn Kürtçesi için tıklayın
Afrin operasyonu sonrasında üniversitede lokum dağıtılmasına karşı "İşgalin, katliamın lokumu olmaz" pankartı açtıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin beşinci duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Celse arasında verdiği esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayan duruşma savcısı, öğrencilerin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesinin 1. cümlesinde düzenlenen "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla, ayrı ayrı cezalandırılmalarını istedi.
Mahkeme heyeti, sanık ve sanık müdafilerine mütalaaya karşı esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere bir sonraki celseye kadar süre vererek duruşmayı 31 Ocak 2020'ye erteledi.
Ayrıca öğrencilerin el konulan dijital materyallerinin iadesi hususunun da esas hükümle birlikte değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
Ne olmuştu?
19 Mart'ta Boğaziçi Üniversitesi'nde "Afrin Lokumu" dağıtılmasına tepki gösteren öğrenciler “İşgalin katliamın lokumu olmaz“ yazılı bir pankartla eylem yapmıştı.
Öğrenciler önce sosyal medyada daha sonra da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti.
Olayın ardından farklı tarihlerde ev, yurt baskınlarıyla ve kampüs içinde gözaltına alınan 30 öğrenciden 14'ü tutuklanmış, sekizi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Davanın 6 Haziran 2018'de görülen ilk duruşmasında mahkeme heyeti tutuklu sanıklarının tamamının tahliyesine karar vermişti. Aynı duruşmada öğrencilerden bazıları gözaltında işkence gördüklerini mahkemeye bildirmiş, heyet, sanıklar ve müdafilerinin suç duyurusunda bulunulması taleplerini "söz konusu olayın kovuşturma aşamasından önce gerçekleştiği, mahkeme huzurunda gerçekleşmediği, mahkemenin bu hususlara ilişkin bir gözleminin bulunmadığı" gerekçesiyle reddetmişti.
İddianamede ne vardı?İddianamede öğrencilere Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi olan "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltiliyor. Savcı Ergün Güçlü'nün hazırladığı iddianamede öğrenciler “Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bölgede işgal gerçekleştiren, şiddet uygulayan gayrı meşru güç olarak göstermek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türk Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmayı amaçlamak” ile suçlanıyorlar. Öğrencilerle ilgili bilgilerde “slogan atmak”, “protesto amacıyla yapılan alkışlama etkinliğe katılmak”, “saldırıya yeltenen grup arasında olmak” gibi ifadeler yer alıyor. İddianamede “İslam Araştırmaları Kulübü organizesinde Zeytin Dalı Harekatı’nın başarıyla tamamlanması sonrasında gayet insani duygularla düzenlenen lokum dağıtımı etkinliği sırasında şüphelilerin, barışçıl biçimde etkinlik yapan öğrencilere fiziksel şiddet uygulamaya çalışmaları üzerine soruşturma başlatılmıştır” ifadesi yer aldı. Sanık öğrencilerin “Saray Savaş Halklar Barış İstiyor, “İşgalin Katliamın Lokumu olmaz”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Katil AKP işbirlikçi ÖSO”, “Saray savaş halklar barış istiyor” sloganları attıkları belirtildi. TMK 7/2 - 1. cümle Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. |
(TP)