Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi savaşta çocukları kullanan ülke ve örgütlerin isimlerinin açıklandığı raporları sürdürme kararı aldı.
Konuyla ilgili yapılan oylamada 11 ülke sürdürülmesi yönünde oy kullanırken dört ülke çekimser kaldı: Çin, Rusya, Pakistan, Azerbaycan.
Savaskarsitlari.org sitesinde yer alan habere göre, karar metnini hazırlayan BM'nin özel temsilcisi Leyla Zerrugi, çatışmalarda çocukların asker ya da intihar eylemcisi olarak kullanıldıklarını, öldürüldüklerini, çeşitli şekillerde mağdur edildiklerini anlattı.
Karar metninde, dünya ölçeğinde 200-300 bin çocuğun silah altına alındığı, çoğunlukla silahlı gruplar tarafından cephelere sürüldüğü belirtildi.
Kararda BM üyesi ülkelere, çocuklarla ilgili bu tür ihlallerden sorumlu olanların ulusal ya da uluslararası adalet önüne çıkarılması çağrısı da yapıldı.
Suriye'de mağdur çocuklar
BM'nin haziranda hazırladığı "Çocuk ve silahlı çatışma raporu"nda, Utanç Listesi içinde Suriye ile birlikte 31 ülkenin daha adı geçiyordu.
Çatışma bölgelerindeki çocuklara odaklanan raporda, Suriye'de hem Beşar Esad'a bağlı askerlerin çatışmalarda çocukları kalkan olarak kullandığından hem de Özgür Suriye Ordusu'nun çocukları cepheye sürdüğünde ve hizmet servilerinde kullandığından söz ediliyordu.
BM raporuna göre, savaşta çocuklar suistimal ediliyor, işkence görüyor, tutuklanıyor ve öldürülüyor.
O dönem BM'nin çocuklardan sorumlu özel temsilcisi olarak çalışan Radhika Coomaraswamy Suriye'de gördüklerini "korkunç" diye nitelemişti.
"Çocukların işkence gördüğüne şahit olanların ifadeleri ve işkenceyi kim yaptığına dair tanıklarımız var. Ayrıca, tanklar ateş etmesin diye kalkan olarak önlerine sürüldüklerini anlatan çocukları da dinledik."
Raporda evlerinden zorla alınıp kalkan olarak kullanılan, askeri personeli taşıyan otobüslerin cam kenarlarına oturtulan çocuklara; gözleri kapalı halde elektrik kabloları ile dövülen, sigara yanıklarıyla korkutulan çocuklara dair ifadeler yer alıyordu. (YY)