Üç ülkenin birleştiği Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, aynı zamanda PKK'nin 1984'te ilk silahlı eylemi yaptığı yerde çaycısından, avukatına, ilçe başkanından, esnafına barış süreci hakkında ne düşündüklerini sorduk.
Herkes, savaşın ilk başladıği yer olan Şemdinli'de büyük bedeller ödendiğini bu yüzden de barışa büyük ihtiyaç duyulduğunu ve çok umutlu olduklarını söyledi.
"Neden Şemdinli'ye tayini çıkan ağlıyor?"
Özlem Bala (Esnaf): Her dökülen gözyaşı için tüm annelerin, tüm kadınların ve tüm insanların tek yürek olmasından yanayım. Çünkü dökülen gözyaşları, ödenen bedeller, artık hem Kürt halkını hem Türk halkını yıprattı. İlk savaşın başladığı yer olan Şemdinli, en büyük bedeli ödedi. Savaşın başladığı yerde büyük barışlar olur.
Halis Bala (Esnaf): İlk savaş Şemdinli’de başladı. İlk barış grubu da yine Şemdinli’den Türkiye’ye giriş yaptı. Hükümet o şansı değerlendirmiş olsaydı şu anda Türkiye bambaşka güzel bir ülke olacaktı. Hepimiz bu barış sürecini destekliyor ve sürdürüyoruz. Hükümete de güveniyoruz. Başbakan’ın baldıran zehiri de olsa içerim dediğine göre bu işe elinden gelen gayreti gösteriyor. Bizim dileğimiz kendine insan diyen herkesin barış sürecinde, gerek hükümete gerek BDP’ye gerekse Öcalan’a destek vermeleri.
Cabbar Taş (BDP Şemdinli İlçe Başkanı): Bugün Türkiye’den bir memur, asker Şemdinli’ye tayinleri çıktığında ağlayarak geliyorlarsa Türkiye bunu bilmeli ki; bu Türkiye sorunudur. Halk çok umutludur. Eğer devlet halkın umutlarını bu defa da söndürürse artık halk hiçbir şekilde bu devlete inanmayacaktır. MHP, CHP, AKP ve BDP kim olursa olsun partime biraz oy kazandırayım diye süreci yokuşa sürmemelidir. Bu iş bugün de olmasa yarın olacak. Bu iş kanla temizlenmeyecek. Kan kanı temizlemez.
"Herkes elini taşın altına koysun"
Abdullah Yılmaz (Vatandaş): İmralı’ya giden heyet barış için, umut için gitti. Her gün asker cenazeleri geliyor. Ölen öldüren bizim çocuklarımız. Bu kan dursun. Ne zamana kadar devam edecek. 35 yıldır savaşıyorlar. Silahla ne çözüldü. Silahla bir yere varılmaz, savaşla bir yere varılmaz.
İzzettin Öztun (Esnaf): Halk olarak süreçten beklentilerimiz yüksek. Memlekete huzur gelmesini istiyoruz. Geriye bakmamak lazım. Geride acılar yaşandı ama umarım bu acıları bir daha yaşamayız. Umarım savaşın başladığı Şemdinli’de barış süreci de gelişir. Umut var. Sonuna kadar da destekliyoruz.
Mehmet Demir (Çaycı): Süreç iyi gidiyor. Bu sürecin iyi sonuçlanabilmesi için tüm insanların, insanlık adına bu taşın altına elini koymasını istiyoruz.
Muharrem Tekin (Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Başkanı): Özellikle sınır boylarında yaşayan bu acıyı yüreklerden en çok hisseden halk olarak, Şemdinliler olarak bu süreci gerçekten olumlu buluyoruz. İlk defa Türkiye de bir barış sürecinin bu kadar şeffaf ve kamuoyuna açık olduğunu görebiliyoruz. Bu barış sürecinin daha olumlu ilerliye bilmesi için de Türkiye’nin özellikle askeri operasyonun durdurması PKK'nin de eylemsizlik kararını alması gerektiğini düşünüyorum.
"Herkes aynı noktada birleşmiş"
Mehmet Kayran (Şemdinli Belediye Başkan Vekili): Çok güzel bir süreç başladı. Umut ediyoruz ki; bu barış sürecinde kimse bir engel çıkarmaz. Engel çıkarmak isteyenler Kürt, Türk kardeşliğini istemeyenlerdir. Öcalan'ın BDP, Avrupa ve Kandil’e yazdığı üç mektubu hiçbir yer reddetmez. Çünkü onlar Öcalan’ı önemsiyor.
Xızêm Yılmaz (Vatandaş): Kardeş kanının durmasını istiyoruz. Ne PKK ne de asker ölsün. PKK’li de asker de bizim çocuklarımızdır.
Vatan Erler (Avukat): İmralı’dan notların özellikle milletvekilleri aracığıyla ulaştırtması çok ciddi bir adım. Ayrıca tabii ki AKP'nin özellikle Başbakan Erdoğan söylemleri eskisinden daha ciddi görünüyor. Çünkü herkes "baldıran zehri de olsa içerim, neye mal olursa olsun bu sorun çözeceğiz" noktasında birleşmiş. (AD/NV)
* Azer Demir, semdinlihaber.com sitesinin sahibi.