* Fotoğraf: Narciso Contreras, Anadolu Ajansı (AA) / Bucha, Ukrayna
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın 48. gününde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Rusya ile savaşın sürdüğü ülkede şimdiye kadar sağlık merkezlerine 108 saldırı yapıldığını açıkladı.
Birleşmiş Milletlerin Cenevre Ofisindeki basın toplantısında konuşan DSÖ Sözcüsü Bhanu Bhatnagar, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana DSÖ Sağlık Hizmetlerine Yönelik Saldırıları Takip Sistemi'nin ülkedeki sağlık merkezlerine 108 saldırıyı doğruladığını ifade ederek saldırılarda en az 73 kişinin hayatını kaybettiğii, 51 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı.
"Savaş suçu" iddiaları
Öte yandan, Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova da Ukrayna'da işlenen 6 bin savaş suçunu araştırdıklarını duyurdu.
Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS'taki programa video konferansla katılan Başsavcı Venediktova, sivillere yönelik saldırıların Ukrayna'yı yıldırmak ve teslim almak için yapıldığını söyledi.
"Savaşın sona ermesi ve savaş suçlularının cezalandırılması için uluslararası toplumun desteğini bekliyoruz" diyen Venediktova, Ukrayna askerlerine yönelik "savaş suçu" iddiaları da dahil olmak üzere muhtemel savaş suçlarının işlendiği tüm noktaları görmeye çalıştığını ifade etti.
Fransa da Rusya'nın "savaş suçu" işlediğine ilişkin kanıt bulmak için Ukrayna'ya adli tıp uzmanlarının da aralarında bulunduğu askeri ekip yolladı. İçişleri ve Adalet bakanlıklarından yapılan açıklamada, Kiev çevresinde sivillerin öldürülmesinin ardından "savaş suçu" teşkil eden eylemlerin cezasız kalmasını önlemek için Ukrayna'ya bir ekip gönderildiği belirtildi.
Buna göre, iki adli tıp doktoru ve Ulusal Jandarma Suç Araştırma Enstitüsünden (IRCGN) suç mahalli ve teşhis uzmanı 15 jandarmadan oluşan ekibin, yetkililere araştırmalarda somut destek sağlama ve kanıt belirleyerek toplama konusunda yardımcı olacağı aktarıldı.
TIKLAYIN - Putin'in savaş suçlarından yargılanması mümkün mü?
"Tüm seçenekler masada"
İngiltere'nin Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey de Rusya'nın Ukrayna'nın Mariupol kentinde kimyasal silah kullandığı iddialarının ardından açıklama yaparak, hükümetin kimyasal silahların kullanıldığına dair raporları henüz doğrulayamadığını söyledi.
Heappey, "Ancak, kimyasal silah kullanımının doğru olduğu kanıtlanırsa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın nasıl yanıt vereceği konusunda 'tüm seçeneklerin' masada olduğunu bilmeli" dedi.
Bunun NATO'nun doğrudan katılımı anlamına gelip gelmeyeceği sorulduğunda ise Heappey, "Tüm seçenekler masada" yanıtını verdi.
Avusturya Şansölyesi'nden Putin'e ziyaret
Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer dün, Ukrayna-Rusya savaşının 47. gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ziyaret etti.
Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşen ve yaklaşık 75 dakika süren görüşmenin ardından konuşan Şansölye Nehammer "barış şansı konusunda karamsar hissetmediğini ancak Putin'in savaşın vahşetini ciddi ölçüde arttırma niyetinde olduğundan korktuğunu" dile getirdi.
ABD'nin The New York Times gazetesinin aktardığına göre, Putin'in "Ukrayna'daki vahşete karşı önemsemez bir tavrı" olduğunu ifade eden Nehammer, "Rusya güçlerinin Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine geniş çapta bir saldırı için harekete geçtiğinin açık olduğunu" söyledi.
24 Şubat'ta savaş başladıktan bu yana Rusya lideriyle yüz yüze görüşen ilk Avrupalı hükümet başkanı olan Avusturya Şansölyesi, görüşme sırasında Putin'e Ukrayna'da insanlar öldüğü sürece "Rusya'ya yaptırımların devam edeceğini ve daha da sertleşeceğini söylediğini" aktardı.
Rusya Devlet Başkanı Putin'i Ukrayna'daki "savaşın dehşeti ile yüzleştirmeye çalıştığını" fakat Putin'in "savaş suçu suçlamalarını Ukrayna'nın tertip ettiğini söyleyerek önemsemediğini" sözlerine ekleyen Nehammer'e göre Putin, "Savaş yakın zamanda biterse iyi olur" dedi.
Bu cümlenin anlamının net olmadığına dikkat çeken Şansölye, şöyle devam etti: "Hayallere kapılmamalıyız. Putin, tam anlamıyla savaş mantığını benimsemiş ve ona göre hareket ediyor. Bu nedenle onu sürekli savaşın gerçekleriyle yüzleştirmenin önemli olduğunu düşünüyorum."
Pentagon uydu görüntülerini doğruladı
Nehammer-Putin görüşmesi Rusya askeri güçlerinin ve araçlarının Ukrayna'nın doğusuna doğru ilerlediği süreçte gerçekleşti.
Konuyla ilgili dün açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın piyade ve muharip helikopter destek ünitesi de dahil yüzlerce askeri aracı ve ağır silahları Ukrayna'nın doğusuna gönderdiğini doğruladı.
Cuma günü basına yansıyan haberlerde paylaşılan uygu görüntüleri Rusya askeri araçlarının uzun bir konvoy halinde doğudaki Velykyi Burluk üzerinden İzyum şehrine doğru hareket ettiğini gösteriyordu.
Rusya ordusuna "yağma" suçlaması
Rusya ordusunun çekildiği bölgelerden gelen sivil ölümü haberlerinin yanı sıra sistematik yağma vakaları da uluslararası basında yer buluyor.
The Guardian gazetesi, son bir haftadır Rusya birliklerinin çekildiği bölgelerden yaptığı haberlere atıfta bulunarak "Rusya birliklerinin yağma tavrının yoldan çıkan birkaç askerden ibaret olmadığını, pek çok kasaba ve köyde görülen sistematik bir durum" olduğunu yazdı.
Konuyla ilgili gazeteye konuşan bir aile, kısmen Rusya güçlerinin kontrolü altında olan Kiev'in Irpin kasabasındaki evlerine döndüklerinde Rusya askerlerinin evlerinde yaşadığını anladıklarını söyledi.
İsmini vermek istemeyen bir Ukraynalı, "Tüm kıyafetlerimizi almışlar - kelimenin tam anlamıyla her şeyimizi: Kadın ve erkek montlarını, botları, tişörtleri, ceketleri, hatta elbiselerimi ve iç çamaşırlarımı da..."
Benzer şekilde, Rusya askerlerinin Novyi Bykiv köyünden çekilmesinin ardından evine dönen Natalia Samson isimli Ukraynalı yurttaş da "parfümlerinin, takılarının, şaraplarının bir kısmının, bir scooter'ın, bir yastığın ve demir para koleksiyonun çalındığını" gördüğünü söyledi.
Birkaç gün sonra baş öğretmen yardımcısı olarak çalıştığı köy okuluna gittiğinde ise askerlerin bilgisayar, projektör ve diğer elektronik eşyaların çoğunu aldığını fark eden Samson, "İnsanlar onların alabilecekleri her şeyi alıp kamyonlara yükleyerek götürdüğünü görmüş" dedi.
Aynı köyden başka ev ve işyerlerinden de benzer yağma haberleri gelirken bazı yurttaşlar çamaşır makinelerinin, yiyeceklerinin, dizüstü bilgisayarlarının ve hatta koltuklarının olmadığı ifade etti.
Zelenski: Mayınlar savaş suçu kabul edilmeli
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de savaşın 47. gününü değerlendirdiği video mesajında Rusya birliklerinin Ukrayna'nın kuzey bölgelerinden çekilirken kasıtlı olarak çok sayıda patlayıcı bıraktığını ve bunun savaş suçu olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Söz konusu bölgelerde her gün en az bine yakın patlayıcının etkisiz hale getirildiğini kaydeden Zelenski, "İşgalciler, her yere mayın bırakmış. Sokaklarda, evlerde, arabalarda. Bu işgal sonrası bölgelere dönüşün mümkün olduğunca tehlikeli olması için yapılan kasıtlı bir eylem" dedi:
"Rusların işgal ettikleri toprakları mayınlarla doldurması savaş suçu kabul edilmeli. Çünkü bu topraklarımızdan geri çekilmek zorunda kalsalar bile mümkün olduğu kadar çok insanı öldürmek veya sakat bırakmak için yapılan bir şey. Bu gibi eylemler doğrudan emirle yapılır."
Japonya'dan 398 kişiye yaptırım kararı
Japonya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızlarının da aralarında bulunduğu 398 kişinin mal varlıklarını dondurma kararı aldı.
TIKLAYIN - ABD'nin Putin'in kızlarına yaptırım kararına Rusya'dan yanıt
Başbakan Kişida Fumio kabinesi, 398 Rusya vatandaşı ile 28 Rusya merkezli örgütün mal varlıklarını dondurma kararı verdi.
Bunlarına Devlet Başkanı Putin'in kızları Katerina Tikhonova ve Maria Vorontsova ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eşi de yer alıyor.
Ayrıca hükümetin Japon firmaların ve vatandaşların Rusya'ya yeni yatırım yapmalarını da yasaklayacağı bildirildi.
Japonya Kabinesi Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşının daha da tırmanmasını önlemek ve ateşkesi en yakın zamanda sağlayabilmek adına Moskova'ya sert yaptırımlar uygulamaları gerektiğinin altını çizdi.
TIKLAYIN - Rusya'ya yaptırımların başarı şansı var mı?
Rusyalı muhalif, savaş karşıtı Kara-Murza gözaltında
* Fotoğraf: BBC, video ekran görüntüsü
Öte yandan, Rusya'nın önde gelen muhalif isimlerinden aktivist Vladimir Kara-Murza dün akşam Moskova'da gözaltına alındı.
Savaşa karşı olduğunu dile getiren ve Rusya'nın önde gelen muhalif isimleriyle savaş karşıtı bir komite kuran Kara-Murza'nın avukatı müvekkilinin "polisin emirlerine uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındığını ve 15 gün hapis veya para cezasıyla karşı karşıya olduğunu aktardı.
2015 ve 2017 yıllarında Moskova'da zehirlenen ve 2015'teki olayın ardından böbrek yetmezliği sebebiyle hayati tehlike yaşayan Kara-Murza aynı zamanda 2015 yılında başkent Moskova'da silahlı saldırı sonucu öldürülen muhalefet lideri Boris Nemtsov'un da arkadaşıydı. (SD)