9-10-11 Mart tarihlerinde Kadıköy İskele Meydanı'nda kurulan çadır, Nesrin Topkapı, Mehmet Ali Alabora, Zeynep Casalini, Karagöz, Hacivat, Kadıköylü sokak çalgıcısı Çingeneler, Murat Belge, Taner Öngür, Ömer Madra, Ümit Şahin, Nadire Mater, Ragıp Duran, Burçun İmir'i konuk etti. Panayıra ayrıca, gösteri sanatçıları, sanat toplulukları, insan hakları savunucuları da katıldı.
İşgal altındaki kent İstanbul olsaydı?
Panayır çadırında, "İşgal altındaki kent İstanbul olsaydı?" konulu bir fotoğraf sergisi düzenlendi.
Fotoğraflar, İstanbul'un simge yapılarının, tarihi eserlerinin bir savaş ihtimalinde bombardıman sonrası hallerini gösterdi.
.
Etkinlik 9 Mart Cuma günü Zeynep Casalini' nin "Barış istiyoruz" diyerek gökkuşağı renkli Panayır çadırının kapısını açmasıyla başladı.
Aynı gün Grup Göçebe ile Grup Marsis konser verdi, Tiyatro Simurg ve Yota tiyatro çalışmalarını sergiledi.
Murat Belge "Irak işgaline neden karşıyız?" konulu söyleşide konuştu.
İşgali unutmayalım
10 Mart Cumartesi günü bir araya gelen katılımcılar, bisiklet ve "vosvos" arabalarla Haydarpaşa garından Panayır alanına doğru hareket ettiler.
"Hepimiz Iraklıyız" sloganıyla yola çıkan katılımcılar, Haydarpaşa Garı'na geçerek basın açıklaması yaptılar; Haydarpaşa'da başlayan rayların Bağdat'a uzandığını hatırlatıp "işgali unutmayalım" dediler.
Cumartesi günü ayrıca, Semaver Kumpanya'nın performansı gerçekleşti, panayır, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan sanatçı Mehmet Ali Alabora açılış konuşması ile resmen başladı.
Mendilimin içine sevgi doldurdum
Barış Akarsu, Grup Dyonisos, Taner Öngür-Çağatay Kadı'nın konserlerinin, Değişim Atölyesi Oyuncuları'nın "Katil" isimli sokak tiyatrosunun yer aldığı panayırda, Nadire Mater, Ragıp Duran ve Burçun İmir'in katılımı ile "Savaş ve medyanın dili" isimli bir söyleşi gerçekleşti.
11 Mart Pazar gününde, "Hepimiz Iraklıyız" adlı tiyatro oyunu, Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın "Rengârenk" oyunları, Fuat konseri, Taksav'ın "Çocuk Atölyeleri" yer aldı.
Pazar günü, sahneye çıkan Nesrin Topkapı Iraklı çocuklara göre uyarladığı "Üsküdar'a giderken" türküsünü söyledi:
"Üsküdar a gider iken/ Bir kardeş buldum/ Mendilimin içine sevgi doldurdum/ Bağdat İstanbul arası bir köprü kurdum/ Tüm barış meydanlarında senle bir oldum/ Hepimiz kardeşiz diye türkü tutturdum."
Panayır, Zeynep Casalini konseri ve 17 Mart'ta gerçekleştirilecek "İşgale Karşı Küresel Eylem Günü" çağrısıyla sona erdi. (AÖ/TK)