Dernek kadın sorununa duyarlı tüm kişi ve kurumları, 8 Mart 2003'ten itibaren bir "Kadın Hakları Seferberliği" başlatmaya çağırdı.
Kadınların sorunlarının çözümü ve politik karar alma organlarında etkin temsili için çalışan KA.DER, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinden, 8 Mart'ta, kadın hareketinin istekleri doğrultusunda alınacak önlemleri açıklamasını istedi. Dernek, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) de kadınların acil talepleriyle ilgili hazırladığı yasa taslaklarını ve önergeleri açıklamasını bekliyor.
"Meclis kararında dirensin!"
Savaşların sivil halka, özellikle de kadın ve çocuklara büyük acılar yaşattığını hatırlatan KA.DER, bu dönemlerde kadın ve kız çocuklara uygulanan şiddetin arttığını, kadınların ekonomik-sosyal-politik hakları için mücadelelerini engellediğini belirtti.
Bu nedenle kadınların savaş karşıtı etkinliklerde önemli görevler üstlendiğini vurgulayan KA.DER, hükümetin TBMM'ye yeni bir savaş tezkeresi sunmasının önlenmesini ve TBMM'nin aldığı kararda direnmesini istedi.
KA.DER'in talepleri
KA.DER'in ve kadın kuruluşlarının 12 Aralık 2002'de AKP hükümetine ve CHP'ye sundukları talepleri şöyle:
* Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü (KSSGM), Başbakanlığa bağlanmalıdır.
KSSGM Teşkilat Yasası, bu kuruma, kadın hareketiyle diyalog içinde, uluslararası anlaşmalarda belirtilen politikaların ve uygulamaların koordinasyonu görevi verilerek ve ilgili her bakanlıkta ve illerde benzeri birimlerin kurulmasını içerecek biçimde acilen çıkarılmalıdır. KSSGM bütçesi görevinin önemi gereği güçlendirilmelidir.
* Medeni Yasa'nın yürürlükle ilgili 10. maddesi değiştirilerek yasanın mevcut tüm evlilikler için geçerli olması sağlanmalıdır. AKP, geçen yasama döneminde kadın kuruluşlarına verdiği sözü tutmalıdır.
* Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının desteklenmesi amacıyla 2003 bütçesinden gerekli fonlar ayrılmalıdır.
* Yeni TBMM içtüzüğü ile bir Kadın - Erkek Eşitlik Daimi Komisyonu kurulmalıdır.
* 2004 yerel seçimlerinde uygulanmak üzere, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları hızla değiştirilerek, en az yüzde 30 cinsiyet kotası getirilmelidir.
* Türkiye'nin altına imza attığı, hem AKP'nin, hem de CHP'nin seçim bildirgelerinde yer alan "Birleşmiş Milletler'in (BM) Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesinin Hayata Geçirilmesi Kararı" için hızla 4 yıllık "Eşitlik İçin Eylem Planı" hazırlanmalıdır. (BB/NK)