İstanbul'da Cumartesi günü düzenlenen iki savaş karşıtı mitingde yaklaşık beş bin kişi 4. yılında ABD'nin Irak işgalini protesto etti ve Irak halkının direnişine destek verdi.
Küresel BAK, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Mazlumder, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, İstanbul Eczacı Odasının da aralarında bulunduğu çok sayıdaki çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri, öğle saatlerinde Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. Buradan yürüyüşe geçen gruptakiler, Tıbbiye ve Rıhtım caddelerinden geçerek Kadıköy İskele Meydanı'na geldi.
"Dört yıl önce Akhisar'daydık şimdi burada"
bianet in Kadıköy deki eylemde konuştuğu Giray Korkmaz, Irak işgalini protesto eylemine ilk olarak dört yıl önce yaşadığı Manisa Akhisar da katılmış.
O zaman 18 yaşında olan Korkmaz, iki bin kişinin katıldığı eylemin Akhisar tarihinde bir ilk olduğunu söylüyor. Geçen dört yıllık süre zarfında savaş karşıtı hareketin hep sokakta olduğunu anlatan Giray da "sokakta" olanlardan.
Giray Türkiye'de savaş karşıtı hareketi başarılı buluyor. 1 Mart tezkeresini anlatıyor, ABD kuzeyde bir cephe açamadıysa Türkiye'de savaş karşıtı hareket 1 Mart'ta sokaklarda olduğu içindi" diyor. Şimdi Dokuz Eylül üniversitesinde öğrenci, İzmir'den bu eylem için gelmiş.
Ozan 4 yaşında ve eyleme babasının omzunda katılmış. Babasının deyişine göre dört yıl önceki eyleme de annesinin karnında. Fotoğraf makinesine elindeki kokardı göstererek "barış" diyor.
Öğrenci Alaz, eyleme İstanbul'dan katılıyor. O da her yıl bu eylemlere gelmiş. Geçen süre zarfında katılımı gayet iyi buluyor. Sayının giderek yükselmesini katılımcıların bilinçlenmesine, Türkiye'de savaş karşıtı hareketin güçlenmesine bağlıyor.
"Gürültüsüz eylem istiyoruz"
Eyleme TMMOB'la birlikte Ankara'dan katılan Şenel, Handan, Füsun, Sevinç ve Ajda'nın eylem hakkındaki düşünceleri olumsuz. Şenel, "ben bir Dolmabahçe, bir Saraçhane, bir Kadıköy'de olan eylemden rahatsızım. En azından böyle bir konuda birlik sağlansın istiyoruz" diyor. Onu doğrulayan Handan da, 4 yıl önceki eylemde Kızılay'ın Sıhhiye Abdi İpekçi Parkı'na kadar eylemcilerle kapandığını hatırlatarak, "savaş sürüyor, biz küçülüyoruz" diyor.
Ajda eylemin bu kadar renkli olmasından hoşlanmamış. Çalışmaları, flamaları, rozetleri beğenmiş ama başka bir noktaya takılmış: "Ben burayı dışarıdan izleyen biri olsam, bir zaferi kutladığımızı düşünürdüm. Protesto ederken insanın sesini yükseltmesi gerektiğine kesinlikle katılıyorum. Ama gürültücü olmakla ses yükseltmek aynı mı?" Hepsi de, yine de alanda toplanan kalabalığın "kötünün iyisi" olduğunda hemfikir.
1 yaşındaki Can, 10 yaşındaki Ece, anneleri Lale ve babaları Veli de eyleme katılanlardan. Aileden dört yıl önce yalnızca Veli alandaymış. Ece dört yıl önce 6 yaşındayken bunları izlemiş. Bu yıl ailecek gelmişler, Iraklı çocuklara destek olmak için.
"Irak'taki kadınları unutmayın"
Feministler, savaşın başka bir tahribatına dikkat çekiyor: Kadınlara uygulanan fiziksel ve psikolojik taciz, tecavüzler. "Sığınma evi yapılsın, İncirlik kapatılsın" sloganı ile alandaki yerlerini alan grubun talebi, Irak'ta ABD askerleri tarafından işkence ve baskılara maruz kalan kadınların sesini duyurmak.
Saadad: Siz sesinizi bizimle birleştirdiniz
Mitingde Türkiye'den kitle örgütlerinin temsilcilerinin yanı sıra İsrail'de tutuklu bulunan Filistinli Milletvekili Ahmed Saadad'ın eşi Abla Saadad da konuştu. Türkiye'nin desteğini daima hissettiklerini hatırlatan Saadad, İsrail'e şöyle seslendi: "Siz eğer demokrasi iddianız varsa onu ülkenizde tatbik edin. Biz demokrasiyi sizin ülkenizin ateşiyle öğrendik."
Kitle örgütlerinin temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda, işgalci ülkeler ile ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'i protesto ederek, Irak'ın işgaline son verilmesi, nükleer silahların kaldırılması ve İncirlik üssünün kapatılmasını istediler. Türkiye'nin Irak'a herhangi bir nedenle asker göndermemesi için çağrıda bulundular.
Mitinge katılanlar, yürüyüş ve miting boyunca "Katil ABD Ortadoğudan defol", "Savaşa hayır", "Biz antikapitalistiz" sloganları attı. Mitingde "Bulutsuzluk Özlemi" konser verdi, Nesrin Topkapı'nın Iraklı çocuklar için uyarladığı "Üsküdar'a giderken" şarkısını söyledi.
Öğrenci kolektifleri, TKP, HE, HÖC de Taksim'deydi
17 Mart "Küresel Eylem Günü"nde Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halkevleri (HE) ve Haklar ve Özgürlükler Cephesi'nin (HÖC), öğrenci kolektifleri ve savaş karşıtları "Yaşasın halkların kardeşliği" dediler, Taksim'den Dolmabahçe'ye yürüdüler.
Savaş karşıtları ABD'nin Irak'ı işgalinin dördüncü yılında "Kahrolsun ABD Emperyalizmi", "İşgailciler her zaman kaybeder", "Irak halkı yalnız değildir" sloganları attılar.
Yürüyüş, Taksim AKM'nin önünden "Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak, yaşasın halkların kardeşliği" ana pankartıyla başladı.
Yürüyüş, Dolmabahçe'de son buldu ve Grup Yorum, Şehir Işıkları, Cahit Berkay ve İlkay Akkaya konserleri yapıldı.
Washington
Irak işgalini protesto için, Washington'da da binlerce kişi bir araya geldi. Savaş karşıtı pankartlar açan ve sloganlar atan göstericiler, Savunma Bakanlığı Pentagon'a kadar yürüdü. Bush taraftarı küçük bir grup da, savaşa destek için sokaklardaydı. ABD'nin diğer kentleri de, Bush yönetimini eleştiren gösterilere sahne oldu.
Avrupa, Avustralya
İspanya'nın başkenti Madrid'de on binlerce kişi "Savaşa hayır" derken, Atina ve Roma'da da savaş karşıtı gösteriler vardı. Avustralya'nın Melbourne ve Sydney kentlerinde de savaş karşıtları, Irak savaşına tepkilerini dile getirdi. Irak ve Afganistan'daki Avustralya birliklerinin çekilmesi çağrısında bulunan eylemciler, Guantanamo üssünde tutuklu bulunan Avustralya vatandaşı David Hicks'in de serbest bırakılmasını talep etti.
ABD, İngiltere ve Kanada dahil birçok ülkede, savaş karşıtlarının hafta boyunca meydanlara çıkması bekleniyor. (AÖ/EÖ)
* Bu habere Nilüfer Zengin katkıda bulunmuştur.