Merkezi Paris'te bulunan RSF, yazı işleri müdürlerine çağrı yapıyor ve medya organları adına bu Şart'a destek vermelerini istiyor. Örgüt, belirtilen ilkeler ışığında hareket edilmesini öneriyor.
Savaş bölgelerinde sıfır riskten söz edilemese de, söz konusu Şart, başlıca 8 ilke etrafında belirli sayıda öneriler sıralıyor.
Savaş muhabirliğinde 8 ilke
* Gazetecilere yönelik tehlikelerin sınırlandırılması ve ölçülmesiyle ilgili sistemli araştırmalar yürütülmesi
* Gazetecinin görev yerine kendi isteğiyle gitmesi
* Görev alanıyla bilgilenme
* Ön hazırlıklar
* Uygun donanım,
* Hastalık ve ölüm dahil çeşitli riskleri karşılayan sigorta
* Muhabire psikolojik destek
* Muhabire hukuki koruma
Şart ortak çalışma
Şart, Fransız Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları,Uluslar arası Kızılhaç Komitesi, Avrupa Konseyi,AGİT, UNESCO,Gazeteci Sendikaları (Fransa Demokratik Çalışma Konfederasyonu-CFDT ve Ulusal Gazeteciler Sendikası - SNJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF)ve Dünya Basın Özgürlüğü Komitesi temsilcileri, sağlık personeli ve IPS Belli-Gutenberg Sigorta şirketi işbirliğiyle kaleme alındı.
Bu amaçla bir çalışma grubunun oluşmasında, RSF öncülüğünde 18 Aralık 2001'de Paris'te Yabancı Basın Merkezi 'nde (CAPE) düzenlenen ve yaklaşık yüz gazetecinin katıldığı "Savaş Muhabirleri: Haber vermek ama hangi bedele?" başlıklı bir toplantı öncülük etti.
Her çatışmada basın temsilcilerinin verdikleri kayıp artıyor. Kasım 2001'de sekiz deneyimli muhabir Afganistan'da öldürüldü.Ölen gazetecilerin gösterdikleri cesareti andıktan sonra sıra şimdi riskleri azaltmak amacıyla gerekli önlemleri almaya geldi.
Çatışma ve tehlike bölgelerinde görev yapan gazeteciler için Güvenlik Şartı, bütün dünya basının yazı işleri birimlerine RSF ve oluşturulmasında emeği geçen diğer kuruluşların yabancı ülkelerdeki muhabirleri aracılığıyla yaygınlaştırılacaktır.
Şarta ilişkin metne www.rsf.org sitesinden ulaşılabilir. (EÖ)