Savaş Karşıtları, Dünya Vicdani Retçiler Günü için yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına karşın, hâlâ üniforma giymek istemeyenler için bir düzenleme yapmadığına dikkat çekti.
Dün (16 Mayıs) Taksim'den Harbiye'deki orduevine "Öldürmeyeceğiz, ölmeyeceğiz, kimsenin askeri olmayacağız", "Reddet, diren, hayır de, askere gitme" sloganlarıyla yürüyen savaş karşıtlarının arasında, Adana'da askeri cezaevinde işkenceyle öldürülen Murat Polat'ın babası Kenan Polat da vardı. Sanıkları arka arkaya tahliye edilen davayla ilgili bianet'in sorularını yanıtlayan Polat, süreci AİHM'ye kadar götürmeye kararlı olduğunu söyledi.
Açıklamadan önce 28 yaşındaki Hakan Filizlibay, vicdani retçi olmasını bir konuşmayla açıkladı. Gizem Altınordu da kısa bir konuşma yaptı; "Askere giden her dostumla ben de gidiyorum, reddeden herkesle ben de" dedi; bir kadın olarak "Nene Hatun masallarıyla büyümeyi reddediyorum" diye konuştu.
Savaş Karşıtları adına basın açıklamasını okuyan vicdani retçi Halil Savda, son 20 yılda Türkiye'de vicdani retçilerin sayısının 70'i aştığını, 500 bini aşkın "asker kaçağı" olduğunu söyledi.
"Sivil ölüm" sürüyor
Savda, AİHM'nin vicdani retçi Osman Murat Ülke'yi haklı bulan kararında mahkum olan Türkiye'nin, hâla kararın gereklerini yerine getirmediğine dikkat çekti.
AİHM 2006'daki kararında, Türkiye'nin vicdani retçileri "sivil ölüm"e mahkum ettiğini, askeri mahkemelerde yargıladığını saptamış, ülkede üniforma giymek istemeyenler için gerekli yasal düzenlemenin bulunmayışına dikkat çekmişti. Türkiye, daha sonra Avrupa Konseyi'ne vicdani retçilerin maruz kaldığı şiddetin ve yargılanmaların önleneceğine dair söz vermişti.
Savaş Karşıtları, ifade özgürlüğü mücadelesinde, "halkı askerlikten soğutmak" başlıklı Ceza Yasası'nın (TCK) 318. maddesinin de genellikle gündeme getirilmemesinden yakındı.
"Dünya bir yılda savaşa 1,2 trilyon dolar harcadı"
Savda, savaşların getirdiği yıkımla kapitalizmin bağlantısına da dikkat çekti; dünyanın geçen yıl savaşa 1,2 trilyon dolar harcadığını, Obama yönetiminin ABD'nin bu yılki savaş bütçesini 664 milyar dolara çıkardığını, bunun 130 milyar dolarının "deniz aşırı operasyonlara" ayrıldığını söyledi.
Savda, Türkiye kökenli 250 civarında şirketin silah sanayisinde olduğunu da söyledi.
Savaş Karşıtları, "Bugün 15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü'nü kutlamak ve savaşın insan kaynağı olmaya karşı çıkan, bu nedenle baskı ve işkenceyle karşı karşıya kalan vicdani retçilerle dayanışmak için buradayız. Onları yalnız bırakmayacağız" dedi. (TK)