Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, devletlerarası bir savaşın hiçbir tarafa faydası olamayacağını söyledi.
Fıratnews.com'un haberine göre, Selahaddin kentinde yaklaşık 40 sivil toplum örgütünün temsilcisiyle bir araya gelen Barzani, ulusal çıkarlarından taviz vermeyeceklerini ve kazanımları için gerekeni yapacaklarını bildirdi.
Barzani kendi bölgelerine yönelik olarak karadan gelecek bir savaş söz konusu olursa "gereken tutumu" alacaklarının, ancak şu anda diplomasinin önemli olduğunun altını çizdi. "Sorunun çözümü için her türlü diplomatik yolu deneyeceğiz."
Saldırıların nedeninin Türkiye ve İran'ın Kürtlerin güçlenmesinden ve birlik olmasından duyduğu endişe olduğunu belirten Mesud Barzani, Türkiye ve İran devletlerinin artık Kürt sorununu şiddet yoluyla çözme yaklaşımına son vermelerinin gerektiğini vurguladı.
Toplantıda sivil toplum örgütleri de mevcut durumda sessiz kalınamayacağını, Barzani'nin Irak Hükümeti'ne sınırların korunması için baskı yapmasını ve ulusal bir tutum alınmasını istedi.
Önce ulusal çıkarlar
Barzani toplantıda İran Konsolosluğu'nun "Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile işbirliği içinde oldukları" yönündeki beyanatını da yalanladı. İran ve Türkiye ile ekonomik ilişkileri olsa da siyasi ya da ekonomik ilişkilerin hiçbir zaman ulusal çıkarların önüne geçmeyeceğini söyledi.
Yaşananlarla ilgili olarak, Merkezi Irak Hükümeti'yle de İran ve Türkiye'yle de görüşmelerin sürdüğünü anlatan Barzani diyalog yoluyla çözüme vurgu yaptı, ancak bir savaş durumunda gerekeni yapacaklarını tekrarladı. "Sorunun çözümü için her türlü diplomatik yolu devrede tutacağız. Saldırılara ilişkin sivil toplum örgütlerinin tepkileri ve etkinlikleri olumludur. Eğer mevcut saldırıların durdurulması bir yana, karadan tümden bölgemize yönelik bir savaş söz konusu olur ise ulusal çıkarlarımızdan taviz vermeyiz ve kazanımlarımız için gereken neyse yaparız."
Barzani toplantıda yaptığı açıklamalarda Türkiye ve İran'ın PKK ve PJAK'ı gerekçe göstererek bölgeye saldırmasını "kabul edilemez" olarak niteledi ve Irak hükümetinin sessiz kalışını da eleştirdi. (YY)