Oyuncu, yönetmen ve çizer Savaş Dinçel, gece evinde iç kanama geçirdikten sonra kaldırıldığı Memorial Hastanesi’nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, hastanede yaptığı açıklamada, Dinçel’in ağır iç kanama neticesinde hayatını kaybettiğini belirterek, gece rahatsızlanın sanatçının, hastaneye getirildiğinde şoka girmiş olduğunu söyledi.
Sönmez, bir saat boyunca “geri getirme çalışması yaptıklarını”, başarılı olamadıklarını kaydetti. Sönmez, “Kendisi ekim ayında göğüs aort anevrizması nedeniyle hastanemizde ameliyat olmuştu. Ölümüne neden olan rahatsızlığın bu ameliyatla bir ilgisi yok” dedi.
Dinçel’in yoğun olarak sigara içtiğini ifade eden Sönmez, sanatçının ameliyattan sonra sigarayı bırakacağına söz vermesine rağmen bunu yapmadığını anlattı.
Akmen: Sanatçının sanat karşısındaki alçakgönüllülüğü vardı gözlerinde
Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, Dinçel'in ölümünden sonra yaptığı yazılı açıklamada "Savaş Dinçel, sanatının kişisel, kazançsız, özgür olduğu; kendi kendinin farkına varmadığı, kendi kendine güldüğü, kendi kendini alaya aldığı evreyi elden bırakmayan ender rastlanılan sanatçılarımızdan biriydi" dedi.
"Bir sanatçının sanat karşısındaki alçakgönüllülüğü vardı gözbebeklerinde. O gözbebeklerini bugün ve yarın unutmam mümkün değil."
Savaş Dinçel
1942'de, İstanbul'da Fatih'te doğdu. Koca Ragıp Paşa İlkokulu'nda, İstanbul Erkek Lisesi'nde ve İstanbul Belediyesi Konservatuarı Tiyatro bölümünde okudu. Tiyatro Bölümünde okurken tiyatrodan başka çizerliğe merak saldı. Amatör tiyatroculuğun yanı sıra karikatürü de amatör olarak sürdürdü. İlk kez İstanbul Şehir Tiyatroları'nda profesyonel oldu. Sırasıyla Münir Özkul Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Gen-Ar Tiyatrosu, yeniden İstanbul Şehir Tiyatrosu, Miyatro Vatandaş Tiyatrosu'nda çalıştı, yine Şehir Tiyatrosu'nda çalışırken 1402 sayılı sıkıyönetim yasasıyla Şehir Tiyatroları'ndan uzaklaştırıldı.
Daha sonra Güldürü Üretim Merkezi'nde (GÜM) karikatürist olarak çalıştı. Üç yıl boyunca Günaydın gazetesinde karikatüristlik yaptı. Burada "Tonton" adlı bant karikatürü çizdi. Danıştayın onaması ile birlikte Şehir tiyatrolarında tekrar çalışmaya başladı. İki karikatür sergisi açtı. "Çizgilerle Nazım Hikmet" adlı çizgi roman bir kitap hazırladı. Müzik ve müzisyenler üzerine karikatürlerinden, çizimlerinden oluşan "Çoksesli" kitabını yayınladı.
Geri döndükten sonra Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk ve yönetmenlik yapan Dinçel; Hababam Sınıfı, Merdoğlu Ömer Bey, Ağır Roman, Sinekli Bakkal, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Oğlum Adam Olacak, Eve Dönüş gibi filmlerle, TV’de Kurtuluş, Cumhuriyet, Bizimkiler, Ekmek Teknesi ve Sessiz Gemiler gibi yapımlarda rol aldı.
Dinçel, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar'daki Hacı rolüyle, ÇASOD, İstanbul Film Festivali ve Siyad'ın En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini aldı. (TK)