Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Afganistan'da, özellikle de ülkenin güneyinde artan çatışmalar nedeniyle çocukların durumunda yaşanan ilerlemenin durduğunu açıkladı.
UNICEF Britanya elçisi Martin Bell'in Temmuz'da ülkeye yaptığı ziyaretin ardından hazırladığı raporu açıklayan örgüt, 2001'de Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) işgaliyle Taliban yönetiminin devrilmesinden bu yana elde edilen kazanımların "kırılgan" olduğunu belirtti.
2001'de yüzde 56 olan aşılama oranı 2006'da yüzde 90'a çıktı. Çocukların yüzde 95'i yeterli A vitaminine erişebilirken, okullaşma oranları da gözle görülür biçimde arttı. Özellikle Taliban yönetiminin geride bıraktığı kız çocukları bugün okula giden tüm çocukların üçte birini oluşturuyor.
Bell "Bunlarla birlikte artan güvenlik sorunu nedeniyle okulların kapandığına ve her gün daha fazla çocuğun eğitim sistemi dışında kaldığına tanık oldum. Güneydeki aileler çatışmanın ortasında ve insani yardım ağının dışında kalıyor" dedi.
Bell, Herat'ta çocuklarıyla birlikte 9,5 saat keçi kılı ayırarak iki dolar kazanan kadınları ya da büyük babaları yaşında erkeklerle evlenmeye zorlanan kız çocukları gördüğünü aktarıyor.
Taliban militanları özellikle güney eyaletlerinde etkin. BM, en az 78 bölgeyi "yüksek riskli" olarak tanımlamış durumda ve buralarda insani yardım çalışması yürütülemiyor. Bu durum, insani yardım programlarının aksamasına yol açıyor.
Rapor, güvenlik ve barışın yanı sıra ülkede anne ölümlerine karşı da acilen harekete geçilmesi gerektiğini söylüyor. (EÜ)